Kamuoyunda “Haberal Yasası” olarak bilinen, tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını görebilmelerine, yakınlarının ölümü halinde cenazelerine katılmalarına olanak sağlayan “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’de yasalaştı.

 

Ak Parti son dakika önergesiyle, teklifin ziyaretçileri aracılığıyla örgütün faaliyetlerine yön veren hükümlülerin avukat ve diğer ziyaretçilerle görüşmelerine 6 ay sınırlama getiren 1. maddesini metinden çıkardı. Değişiklik önerge gerekçesinde, “AİHM sözleşmesi, BM mevzuatına ve hukukun ilkelerine uygunluğunu sağlanması amacıyla” şeklinde açıklandı. Böylece Abdullah Öcalan’a, örgüte mesaj verdiği için avukat ve ailesiyle 6 ay görüşme yasağı konulamayacak. BDP, maddenin metinde kalması halinde kürsüyü işgal edeceği tehdidinde bulunmuştu.

 

Ak Partili Elitaş ile CHP’li Hamzaçebi arasında Haberal düzenlemesini CHP’nin istemediği iddiası nedeniyle küfürlü kavga çıktı. Yasadaki düzenlemeler şöyle:

 

CENAZE İÇİN 2 GÜN İZİN

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler hariç olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlüye; jandarma refakatinde, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 güne kadar izin verilebilecek.

 

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler dışındaki hükümlüye, belgelendirilmesi şartıyla; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşinin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak ağır hastalıklarının bulunması nedeniyle, hasta ziyareti için de yol süresi dışında 1 güne kadar izin verilebilecek. Öcalan düzenlemeden yararlanamayacak.

 

Hükümlü, izin süresi içinde gece konaklaması gerekirse bulunduğu yerdeki cezaevinde kalacak. Hükümlünün hasta ziyareti için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek. Hasta ziyareti izni, tutuklu için de uygulanacak.

 

ÖCALAN'LA GÖRÜŞME 67. KEZ REDDEDİLDİ

Bu arada Abdullah Öcalan'ın avukatlarının müvekkilleriyle görüşmek için 67. kez Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvuru "gemi bozuk" gerekçesiyle reddedildi.

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Mazlum Dinç, Hüseyin Boğatekin ve Rezan Sarıca'nın müvekkilleriyle haftalık olağan görüşmelerini gerçekleştirmek için Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvuru, İmralı Cezaevi idaresi tarafından yine "gemi bozuk" gerekçesiyle kabul edilmedi.

 

27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana 266 gündür görüş için başvuran avukatların talepleri, "gemi bozuk" ve "hava muhalefeti" gerekçeleriyle cezaevi idaresi tarafından kabul edilmiyor. Cezaevi idaresinin bugünkü yanıtıyla birlikte Öcalan ile görüşme 67. kez reddedildi.