Güney Kürdistan'daki siyasi partilerden, fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili KNK öncülüğünde Erbil'de ortak basın açıklaması yaptı. 

DİHA’nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Güney Kürdistan Temsilciliği önünde yapılan ve Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) organize ettiği basın toplantısına, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Değişim Hareketi (Tevgera Goran), Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komela İslami Kurdistan), Kürdistan Emekçiler Partisi (Hizbi Zahmetkeşani Kurdistan), Kürdistan Gelecek Partisi (Hizbi Ayindei Kurdistan), Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Civaka Azadi ya Kurdistan) ve İran Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) temsilcilerinin yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Ayrıca Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed, HDP milletvekillerine karşı yapılan darbeyi kınayan bir mesaj gönderdi. 

KNK: KÜRT SORUNU SAVAŞ VE BASKILARLA ÇÖZÜLEMEZ

Basın toplantısında, KNK'nin hazırlamış olduğu metin okundu. Açıklama KNK üyesi Cemal Kemalizade tarafından okundu. 

"HDP'ye dokunmak bize de dokunmaktır" sloganıyla hazırlanan KNK açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Kürt halkına yönelik saldırı ve tehdit siyaseti devam ediyor. Devlet Kürt halkına yönelik terörizmi devreye koydu. Yüzlerce aktivist gözaltına alındı, katledildi ve yaralandı. Ama tüm bu baskılara rağmen HDP yüzde 11 oy aldı."

Açıklamada, uluslararası mahkemelerin HDP milletvekillerine yönelik alınan bu kararı gündemlerine almaları ve bu kararı kınamaları istenerek, "Parlamentonun almış olduğu bu kararı uluslararası mahkemeler kınamalı. HDP'ye karşı alınan bu karar, barış ve çözüme karşı alınmış bir karardır ve bu kararla barışın ve çözümün sesi kesilmeye çalışılmaktadır. Kürt sorunu savaş ve baskılarla çözülemez" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamanın sonunda tüm siyasi partilerin HDP'yi desteklemeleri ve şovenizme karşı durmaları çağrısında bulunuldu. 

PARLAMENTO BAŞKANI: TEK ÇÖZÜM ORTAK VE BİRLİKTE YAŞAMDIR 

KNK açıklamasının ardından Güney Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed'in gönderdiği mesaj okundu. Goran Hareketi parlamenteri Adil Aziz tarafından okunan mesajda, şöyle denildi: "Maalesef HDP parlamenterlerinin dokunulmazlık hakkı alınan kararla ellerinden alındı. Bu tür girişimler Kürt halkını asla mücadeleden uzaklaştıramayacaktır. Tüm dünya Türkiye'nin Kürt sorununu çözeceğini beklerken, ancak savaş başlattı ve durum gittikçe daha da kötüye gitmekte. Türkiye ve PKK'nin çözüm masasına dönmesini talep ediyor, tek çözümün ortak ve birlikte yaşam olduğunu belirtiyorum." 

YNK: TÜM KÜRDİSTAN HDP'YE DESTEK VERMELİ

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) parlamenteri Bêgert Talabani de, partisi adına bir konuşma yaparak, şunları söyledi: "HDP'ye yönelik alınan kararı kınamak için bugün burada toplandık. Alınan bu kararla Türkiye'de demokrasi alanında nasıl bir gelişmenin olduğu ortaya çıkmış oldu. Bu karar elbette HDP'nin barış tutumunu zayıflatmayacaktır. HDP mücadelesinden vazgeçilmemelidir. Onları desteklemeye devam edeceğiz ve mücadelelerinin destekleyicisi olduğumuzu bilsinler. Ayrıca özgürlük ve barışa inan herkesin onları desteklediğini bilsinler. Tüm Kürdistan HDP'ye destek vermeli. Bu karar barış projesine hizmet etmiyor ve bu karar elbette halkımızın Kuzey Kürdistan'daki mücadelesini sindiremeyecektir." 

GORAN: KUZEY KÜRDİSTAN'IN ARKASINDA OLACAĞIZ

Goran Hareketi adına söz alan Goran Hareketi Parlamenteri Birzo Mecîd, kendilerini Kürdistan'ın tüm parçaları karşısında sorumlu gördüklerini, HDP milletvekillerinin dokunulmazlık hakkına yönelik alınan kararın, daha fazla savaş ve şiddete yol açacağına ve demokrasiye hizmet etmeyeceğine dikkat çekti. Mecîd, Goran Hareketi olarak “Kuzey Kürdistan direnişinin ve mücadelesinin daima arkasında ve destekleyicileri olacaklarını” da kaydetti. 

KOMELA: ÇATIŞMA BARIŞA HİZMET ETMİYOR 

Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komela İslami) adına basın toplantısına katılan yönetim kurulu üyesi Şîwan Raber de bir konuşma yaparak, savaş ve çatışmanın barışa hizmet etmediğini ve tekrar çözüm masasına dönülmesi gerektiğini kaydetti. 

İ-KDP: ALINAN KARAR DEMOKRASİYE DARBEDİR 

İran Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) adına da Sidiq Derwiş bir konuşma yaparak, HDP milletvekillerine yönelik alınan kararı kınadığını belirterek, "Alınan karar demokrasi ve barışa yönelik bir darbe kararıdır" dedi. 

ZAHMETKEŞAN: ERDOĞAN'IN KADERİ IRAK VE SURİYE İLE AYNI OLACAK 

Zehmetkêşanî Kürdistan partisi adına da Dr. Hiwa Seyid Selim bir konuşma yaptı. Selim, AKP hükümeti ve Türkiye parlamentosunun aldığı dokunulmazlık hakkının kaldırılması kararının ortak ve özgür yaşama karşı alınan bir karar olduğunu kaydetti. Dr. Hiwa, Erdoğan'ın kaderinin Irak, Suriye ve Libya liderlerinin kaderiyle aynı olacağını ve başarının HDP'nin ve Kuzey Kürdistan halkının olacağını sözlerine ekledi. 

TEVGERA AZADÎ: HER TÜRLÜ SERHİLDANA DESTEK VERECEĞİZ

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadî) adına da Tara Hüseyin bir konuşma yaptı. HDP'ye karşı alınan kararın tüm Kürt halkına yönelik alınan bir karar olduğunu belirten Tara Hüseyin, şöyle konuştu: "Bu karar sadece HDP'ye karşı değil, tüm Kürt halkına, Türkiye'de özgürlük talep eden tüm yapılara karşı alınmıştır. Önder Öcalan'ın mücadele perspektifi temelinde Kuzey Kürdistan'da gelişecek her türlü eylem ve serhildana buradan destek vereceğimizi belirtiyoruz. Kürt halkının sesini tüm dünyaya duyurmak için buradan her türlü eylem ve gösteriyi yapmaya hazır olduğumuzu duyuruyoruz."

HDP TEMSİLCİLİĞİ: ERDOĞAN KAYBEDECEK

Son olarak HDP Güney Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Şilan Eminoğlu da, HDP'ye desteklerinden dolayı tüm siyasi parti ve STÖ temsilcilerine teşekkürlerini ileterek, "Kürt halkının demokrasi mücadelesi yıllardır devam ediyor. Yıllardır Kürt milletvekilleri üzerinde baskılar var. Tarih yine tekerrür etti. 7 Haziran'dan bu yana Kürt halkına yönelik şiddet uygulanıyor. Kadın, çocuk, yaşlı demeden katlettiler. Erdoğan tüm Türkiye halklarına ve özgürlük isteyen halklara ihanet etti. Kürt halkı özgürlük için daima mücadelesini yükseltecektir. Kaybeden Erdoğan olacaktır. Onun gibi onlarcası gelip gitti. Ancak Kürt halkı hala direnmeye devam ediyor" dedi.