Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Yerel yönetimler hükümetin taşeronu gibi görülüyor” diyerek Türkiye’de yerel yönetim anlayışı ve mevzuatının değişmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) Yerel Yönetimler Akademisi, üye belediyelerin kadın Eşbaşkanları ve Eşbaşkan yardımcılarına dönük “Toplumsal Cinsiyet” ve “Eşbaşkanlık sistemi” başlıklarını kapsayan iki günlük eğitim veriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümer Park Resepsiyon Salonu ve Sosyal Hizmetler Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitimin açılışında konuşan GABB Eş Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Türkiye'de yerel yönetim anlayışını eleştirdi.

Türkiye’de yerel yönetim anlayışının ve mevzuatlarının değişmesi gerektiğini ifade eden Kışanak şunları söyledi:

“Türkiye’deki yasal mevzuatlar ne yazık ki yerel yönetimlere hayat hakkı tanımıyor. Yerel yönetimleri bir anlamda merkezi hükümetin taşeronu olarak görüyor. Merkezi hükümetin Ankara’da yapamayacağı temizlik, kanalizasyon gibi işlerini sanki bize vermişler. Biz sanki onların taşeronuyuz, bunları yapmakla sınırlıyız.

Yasalar bizim önümüzü açan, bize yetki veren, bizi halkla buluşturan, halkın sorularını çözme konusunda etkin bir durumda değil. Yasalar tam tersine bizi nasıl sınırlayacaklarını sürekli düzenlemişler.

Yerel yönetimlerin sınırlarını çizmeye etkisiz kılmaya, Türkiye’de sadece merkezi otoritenin düzenlediği çerçeve içerisinde hareket etmeye zorlayan bir yaklaşım bulunmaktadır.”