Funda Tosun / Demokrat Haber

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Alevilere yönelik açıklamalarda bulundu. Barış sürecine Alevilerin katkısını beklediğini ifade eden Kışanak "Aleviler kendilerine biçilen statükoya ve ceberrut devlete bekçilik görevini artık reddedip özüne dönmeli. Tıpkı Cem'de olduğu gibi kendilerini sorgulayarak ve toplumun rızalığını alarak işe başlamalılar" dedi.

Kışanak ayrıca, CHP'nin, Alevilerin yaşadığı sorunların sorumlusu olduğunu belirterek bugün de Alevileri sürecin dışına ittiğini ifade etti.

Kışanak şöyle dedi:

"Yıllarca Alevilerin oyunu alıp onların hakları için tek bir adım atmayan bir partidir CHP. Bugün de Aleviler'i sürecin dışında tutmak hatta karşısında konumlandırmak için özel bir çaba saf ediyor".

İMC TV'de Namık K. Dinç ve Fikriye Yücesoy'un hazırlayıp sunduğu Devran programına katılan BDP'nin Alevi milletvekillerinden Eş Başkan Gültan Kışanak, Barış Süreci, CHP, Aleviler Öcalan'ın Newroz çağrısına Alevilerden gelen tepkilere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

"ALEVİLER TOPLUMDAN 'RIZA' ALMALI"

Alevilerin tarih boyunca pe çok baskı ve katliama maruz kaldığını ve dışlandığını söyleyen Kışanak Alevilerin ilk kez devletle Cumhuriyet'le birlikte tanıştıklarını ve bu devleti sorgusuz sualsiz sahiplenerek kabul ettiklerini söyledi.

Alevilerin toplumdan helallik alması gerektiğini belirten Kışanak "Aleviler ilk kez Cumhuriyet'le birlikte devlette tanınmış ve sorgusuz sualsiz bu devleti sahiplenmiştir ve asıl meselede buradadır. Oysa ki Aleviliği diğer inanç sistemlerinden ayıran en önemli unsur sorgu sualdir. Başka inançlarda öte dünyaya bırakılan sorgu Alevilikte gündelik bir inanç pratiğidir... Siyasette de sorgu sual önemlidir. Aleviler ne yaptıklarını sorgulamalıdır. Tıpkı Cem'de olduğu gibi toplumdan 'rıza' alınmalıdır. 'Evet biz bu devletle varolduk, yönetime katılma imkanı bulduk ama biz ne yaptık, ne yapıyoruz. Herkes biribirinden razı mı?' diye sorulmalıdır.

Alevi toplumunun kendi içinde böyle bir hesaplaşmaya ve 'rızalık' almaya ihtiyacı var. Çünkü bu devlet ne yazık ki hiçbirimize mutluluk getirmedi. Bu devlette kimse birbirinden razı olmadı. Bu devletin ardında koca bir kanlı ve karanlık tarih var. Ağrı, Zilan, Maraş, Dersim, Sivas, 1 Mayıs 1977, Uludere ve daha onlarca katliam bu devletin çatısı altında oldu. Bu devlet kimlikleri, kültürleri inançları inkar etti. Bununla Aleviler'in de yüzleşmesi gerekiyor. Kendilerine verilen statükoya ve ceberrrut devlete bekçilik görevini artık reddetmeleri gerekiyor " dedi.

"ALEVİLER DİĞER KİMLİKLERE SAYGI DUYMALI"

Alevilerin kapalı bir toplum olmaktan çıkıp, toplumun diğer kesimleriyle iletişime geçmesi gerektiğini söyleyen Kışanak "Sadece kendi kimliğine saygı duyuyorsan sistemin yarattığı kutuplaşmaya mahkum olmuşsun demektir. Aleviler başka kimliklere saygı duymak noktasında kendilerini yeniden yapılandırmalı" dedi.

"ALEVİLER ÖZÜNE DÖNERSE BARIŞA HİZMET EDER"

Alevilerin özüne dönmesi konusunda çağrı yapan Kışanak, "Aleviliğin özünde hakikat arayışı, demokrasi, barış ve adalet vardır. Eğer Aleviler bu öze dönerse demokratik bir gelecek inşa etmekte en önemli ve en güçlü aktör haline gelecektir" dedi.

"ALEVİLERİN SORUNLARININ SORUMLUSU CHP'DİR"

CHP'nin sürece ve Alevilere ilişkin politikalarını da eleştiren Kışanak, "CHP, Alevileri bu sürecin dışında hatta karşısında konumlandırmak için özel bir çaba saf ediyor" dedi.

Alevilerin bugün inanç konusunda yaşadığı sıkıntıların en büyük sorumlusunun CHP olduğunu söyleyen Kışanak "Kendini kurucu irade olarak tarif eden CHP bugüne dek ya iktidardır ya iktidar ortağı olmuştur. Yani siyasetin belirleyici aktörüdür. Peki neden bugüne dek Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmemiştir.? Neden Alevilerin inanç ve hayat biçimleri bu topluma anlatılmamıştır? Neden bugüne dek zorunlu din dersleri kalkmamıştır? Yıllarca Alevilerin oyunu alıp onların hakları için tek bir adım atmayan bir partidir CHP. Ve elbette Cumhuriyet tarihi içinde yaşanan bütün katliamlarda aynı gelenek iktidardır. Aleviler bunu neden hiç sorgulamıyor? Şimdi de yeni bir geleceğe hazırlanan Türkiye'de CHP buna ayak diriyor ve Alevileri bu sürecin dışında hatta karşısında tutmak için özel bir çaba saf ediyor" dedi.

"BAŞBAKAN CHP'YE DUA EDİYOR"

Ak Parti'nin CHP sayesinde iktidarda olduğunu söyleyen Kışanak, "CHP, bu ülkeye demokratik bir siyaset sunamadığı için AKP bu kadar palazlandı. Başbakan da bunu biliyor ve CHP'ye 'Allah sizden razı olsun. Sizin gibi bir muhalefet olduğu sürece benim sırtım yere gelmez' diye dua ediyor” dedi.