Fethullah Gülen hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma olduğu öğrenildi.

Soruşturma, 17 Aralık sonrasında kaldırılmadan önce, terörle mücadele kanunu 10. Maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne yapılan suç duyuruları üzerine başlatıldı.

Fethullah Gülen hakkındaki soruşturma dosyası TMK'nın kaldırılmasının ardından, yeni oluşturulan "anayasaya karşı işlenen suçlar" biriminde görevli savcılığa verildi.

Edinilen bilgiye göre; Genelkurmay Başkanlığı'nın "orduya kumpas kuruldu" ve "yargıtay imamı" suç duyurularının yanı sıra, çok sayıda e-posta, ihbar mektubu ile kişisel dilekçeye işlem numarası verilerek soruşturma açıldı. 

Fethullah Gülen ve "paralel yapı" iddiasıyla suçlanan kişilere yönelik soruşturma "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ile "örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla yürütülüyor.

AVUKATI ADLİYEDEYDİ

Gülen'in avukatı Adnan Şeker de öğle saatlerinde geldiği Ankara Adliyesinde önce Cumhuriyet Başsavcıvekili Veli Dalgalı, ardından da savcı Serdar Coşkun ile görüştü.

Şeker, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe vererek, "Müvekkili Fethullah Gülen hakkındaki tüm soruşturma dosyalarının numaralarının bildirilmesini" istediklerini söyledi.

Ancak Başsavcıvekili Dalgalı'nın, Savcı Coşkun'da da bir soruşturma dosyası olduğunu aktardığını belirten Şeker, bunun üzerine Coşkun ile görüşerek, UYAP'ta kayıtlı görünmeyen bu dosyaya ilişkin bilgi aldıklarını kaydetti.

Bir kişinin Adapazarı'ndan suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Şeker, "Savcı da Terörle Mücadele Şubesine yazı yazıyor ve delillerin toplanmasını istiyor. Ancak bu soruşturma UYAP'a girilmemiş" diye konuştu.

Şeker, müvekkili hakkında başka soruşturmalar da bulunduğunu düşündüklerine değinerek, bireysel şikayetler olup olmadığını ise gelecek hafta öğrenebileceklerini vurguladı.

Bir gazetecinin, "Soruşturma yok mu?" sorusuna Şeker, "Başsavcıvekili 'yok' da diyemiyor. Hani UYAP'a girilmemiş sorguda, sistemde gözükmüyor" yanıtını verdi. (gazeteport)