2001 ile 2013 yılları arasında, ABD Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler Komitesinin en yüksek seviyeli Ortadoğu danışmanlığını yapmış ve Obama hükümetine yakınlığıyla bilinen Alan Makovsky, yeni İnternet düzenlemesi yasasına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vereceği yanıtın, kendi kaderini de belirleyeceğini söyledi.

ABD’de yayımlanan POSTA212 gazetesine yaptığı açıklamada Makovsky, Cumhurbaşkanı Gül’ün yasayı veto etmesi gerektiğini vurguladı. Makovsky, “Eğer Cumhurbaşkanı Gül, özgürlükler adına çok problemli olan, adeta Ortadoğu otoriter rejimlerini andıran bu İnternet sansürü yasa teklifinin altına imza atarsa, Washington, Erdoğan’dan farklı olmadığı kanaatine varacak ve kendisine olan umudu kaybedecek. Onun için, Washington bakımından, bu karar çok önemli kader kararı bile diyebiliriz. Bu yasaya karşı çıkmayacaksa, demokrasiyle ilgili hangi konuda pozisyon belirtecek?” dedi.

‘OTORİTER REJİMLERİ ANDIRAN YASA’

Makovsky, önce Cumhurbaşkanı Gül hakkında Washington’daki izlenimin, Başbakan Erdoğan’dan farklı olduğu ve daha demokrat bir kimliğe sahip bir politikacı olduğu hakkında bir görüşün hakim olduğunu ileri sürdü.

Makovsky, bunu son zamanlarda Gül’ün, Erdoğan’ın politikalarına çok açık bir pozisyon almamasına rağmen sürdüğünü hatırlattı ve şunları söyledi:

“Gül, özellikle tansiyonun yükseldiği Gezi Park ve yolsuzluk krizinden beri ılımlı ve demokratik tonu ile Cumhurbaşkanlığının sınırlı kuvvetine rağmen elindekinin en iyisini yaparak Hükümeti otoriterlik yolundan çıkarmaya çalışmasından ötürü Washington’da bir umut estirdi. Eğer Gül, özgürlükler adına çok problemli olan, adeta Ortadoğu otoriter rejimlerini andıran bu İnternet sansürü yasa teklifinin altına imza atarsa, Washington, Erdoğan’dan farklı olmadığı kanaatine varacak ve kendisine olan umudu kaybedecek.

Onun için, Washington bakımından, bu karar çok önemli- kader kararı bile diyebiliriz. Bu yasaya karşı çıkmayacaksa, demokrasiyle ilgili hangi konuda pozisyon belirtecek?” (Evrensel)