Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; dün Irak sınırında TSK'nin hava harekatı sonucu 35 sivilin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül: Hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet diliyorum. Kesinlikle arzu edilmeyen böyle talihsiz bir olayla karşı karşıya gelinmiştir. Herkesin acısını paylaşıyorum. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Konuyla ilgili yaptığımız görüşmeler devam ediyor.

Başbakan Erdoğan: Terör örgütünün yoğun olduğu bir bölge. İstihbarat sonucu güvenlik güçlerimizin hemen ardından malum hemen 2 F 16 uçaklarımızın kalkmış ve bu bölgeyi vurmuş. İnsansız hava uçaklarının durum şudur demesi mümkün değil. 40 kişilik bir gruptur. Daha sonra sigara, mazot vb. alan grup olduğu ortaya çıkıyor. Bu tür kaçakçılıkları da 10 kişilik bir grup yapıyor ama daha önce Yeditepe'de silahları hayvan yardımıyla taşıdığı belirlenmişti. Talihsiz, üzüntü verici bir olay. Ve grubun yarısı 20 yaş altı. Üzüntümüz bu noktada büyük. İdari ve adli incelemeler yapılıyor. Dün Adli Tıp yetkililerini gönderdik. Bu sabah itibariyle incelemeler bitti. Defin işlemlerinin de bitmiş olması lazım. Bütün oradaki vatandaşlarımız sahiplerine teslim edildi. Ben oradaki bütün ailelere başsağlığı dilerken, ölenlere de Allahtan rahmet diliyorum. Ve elimizde 4 saatlik bir görüntü mevcut. Gerek savcılık gerek TSK gerekli incelemeleri yapıyorlar.

Selahattin Demirtaş: Bir grup kaçakçı sınırı geçip kendi köylerine doğru hareket halindeyken karakol askerleri tarafından durduruluyor ve yönleri değiştiriliyor; arkasından da savaş uçakları tarafından bombalandığı şeklinde bilgiler var. Ölenlerin tamamı köylü ve sivil. Ortada bir yanlışlık falan düşünmüyoruz. Katliamdan kurtulanlar bu şekilde bilgiler veriyorlar. Burası geçiş yolu. Askerler bunları tanıyor, karakol komutanı tanıyor onları.

Şu anda kendi vatandaşlarını katleden yönetim durumundadır AKP hükümeti. Bu katliamın sorumlusu hükümettir. Olayı şu saate kadar nasıl örtbas edeceklerini tartışıyorlar sadece.  AKP bunun hesabını verene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu olayı Muğlalı olayı gibi örtbas etmeye de çalışabilirler. Bu merkezi bir planlamadır. Muğlalı olayı gibi bir komutana yıkılacak bir olay değil. Ankara’ya kadar silsile içinde herkes sorumludur, MGK sorumludur. Üç günlük yas ilan ettik. (farklıhaber)