Guardian gazetesinde yer alan bir yazıda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş için “Bu adam, Türkiye’yi iç savaşın eşiğinden döndürebilir mi?” deniyor.

Yazıda, “Türkiye son dönemin en önemli seçimine hazırlanırken Kürt muhalefet lideri Selahattin Demirtaş, Türklerle Kürtlerin barış içinde yaşamasının anahtarını elinde tutuyor” ifadesine yer veriliyor.

‘DEMİRTAŞ ERDOĞAN’I KAYGILANDIRIYOR’            

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Guardian’ın yazısından bazı bölümler özetle şöyle:

“Demirtaş Kürtlerin siyasi emellerinin vücut bulmuş hali. Aynı zamanda şaşırtıcı bir şekilde yeni olan kapsayıcı siyasetin sembolü. Ankara’daki bir büyükelçi Demirtaş’ı ‘Türkiye'de Avrupa’daki bir başkente uygunsuz düşmeyecek tek siyasetçi’ diye tanımladı. Ama Demirtaş aynı zamanda acımasız silahlı bir hareketin sivil uzantısı olarak, bombayla sandık arasında sıkışmış, arada bir adam.”

“Demirtaş’ın Erdoğan’ı kaygılandırmasının nedenlerinden biri bir Kürt milliyetçisinden çok daha fazlası olması. Tüm Türk vatandaşlarının koşullarını değiştirecek geniş kapsamlı özgürlükleri, azınlıkların güçlendirilmesini ve Erdoğan ve AKP’nin üzerine 13 yıllık seçim başarısını inşa ettiği tek parçalı ulusal kimliğe son verilmesi için çaba harcıyor.”

“Kamuoyu yoklamaları, HDP’nin şiddet ve yıldırmalara rağmen yüzde 10’luk barajı aşarak meclise gireceğine işaret ediyor. Bu, yeniden mecliste hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamaması anlamına gelecek. Bu olursa, sivil darbe yapamayacak olan Erdoğan, kendisinin kamusal yaşamdaki hakimiyetini sona erdirecek ve muhtemelen barış sürecini yeniden canlandıracak bir koalisyon kurulmasını engelleyemeyecek.”