Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda BDP tarafından düzenlenen "Buradayım. İrademe sahip çıkıyorum" mitinginde onbinlerce kişi "Hepimiz KCK'liyiz" dedi.

 

Mitingde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'dan tüm dünyaya ve Ankara'ya seslendiğini belirterek, " Kan kanla yıkanmaz. Yitirdiğimiz hiçbir canı, alacağımız başka bir canla geri getirme şansı yok. Bu halkın iradesini yok sayarak, zindana koyarak bu sorun çözülmedi, çözülmez, yegane yol var o da istişaredir" dedi. "Birlikte yaşam, barış kardeşlik çağrımızı, 'artık birbirimize kurşun sıkmayalım' çağrısını anlamayan zalimlere, bizi teslim almak isteyen zalimlere bir çift sözüm var" diyen Baydemir, Goran Haco'nun "Diyalog" adlı şirini okuyarak, "Onlara cevabımız budur. Em livirin" dedi.

 

"İDRİS NAİM ŞAHİN BAK, BURASI AMED İSTASYON MEYDANI"

 

Daha sonra söz alan BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yıllardır halk olarak bu zorlu mücadeleyi veriyoruz. Kürt halkı Kürdistan'da onursuz bir halk olarak teslim alınmaya çalışılıyor ve bu halk buna karşı direniyor. Şu saatlerde bile bu halk bunun bedelini vermeye devam ediyor. Tarih boyunca buna karşı isyanını oraya koymuştur. Bugün de Amed isyandadır ve Amed 'Buradayım' diyor" dedi.

 

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, yağmur nedeniyle 19 Kasım'da yapılması planlanan mitingin ertelenmesini "Bitirdik" şeklinde yorumlamasına dikkat çeken Demirtaş, "İdris Naim Şahin, şöyle bir tespitte bulunmuş 'BDP Diyarbakır'da miting yapamadı' diyor. Diyor ki, 'Bakın KCK operasyonları ne kadar etkilidir' diyor" demesi üzerine, alanda, "PKK halktır halk burada" sloganı atıldı. Demirtaş, şöyle devam etti: "Kendisi öyle bir şahsiyet ki ne söyleseniz üstüne alınmıyor, çünkü anlamıyor. Anlama problemi var. Polislere sesleniyorum; bu görüntüleri ona gönderin, biz de hepimiz zafer işareti yapalım. Bak İdris Naim Şahin; burası Amed İstasyon Meydanı, bak KCK operasyonları etkili olmuş mu ona göre konuş."

 

Söz konusu politikaların önceki hükümetler tarafından da yürütüldüğüne dikkat çeken BDP Eş Genel Başkanı, "Hepsinin amacı herkesi Türkleştirmek. İsteyen Türkleşebilir biz ona saygı duyarız, ama kimse kimseye bunu zorla yapamaz. Kürt halkı direnişiyle bunu ortaya koymuştur. Dersimi bombalayanlar, 'tek dil, tek millet' için yapmaya çalıştılar. Zilan, Sason katliamları, askeri darbeler, Amed zindanındaki işkence, köy yakmaların hepsinin amacı bunun içindi" şeklinde konuştu.

 

"Şimdi AKP aynısını yapıyor" ifadesini kullanan Demirtaş, "Bir gün gelecek bu insanlık suçunu işleyenler bu asimilasyonu yapanlar yargılanacaklar. Ey başbakan; sen de bundan yargılanacaksın. Bunun hesabını vereceksiniz. Hatip Dicle içeride, piyangodan vekili onun sırasında oturuyor" dedi.

 

‘KCK TUTUKLULARINI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ’

 

KCK tutuklularını asla yalnız bırakmayacaklarını dile getiren Selahattin Demirtaş, "Onlar bizim onurumuzdur. Asla tek bir adım bile geri atmayacağız. Şehirleri de bombalasanız bundan geri adım atmayacağız. Teslim olmak bizim tarihimizde yoktur. Bundan sonra da bizden görecekleri budur. Tek insanımızın bile morali bozulmamalıdır. İstedikleri kadar operasyon yapabilirler, ama bu kahramanlık değildir, bu operasyonlar aptallıktır. Ama sizin yaptığınız direniştir, kahramanlıktır. Amaçları halkın iradesini kırmaktır" şeklinde konuştu.

 

"Biz barıştan kardeşlikten yanayız' derken 'kurbanlık koyunuz' demiyoruz" ifadelerini kullanan Demirtaş, şöyle devam etti: "Kürt halkı yıllardır barış elini uzatmış, ama sen hakaret, tutuklama ve tehditle yaklaştın. Zulme karşı direnmek anayasanın halklara verdiği bir yetkidir. Direnme hakkı anayasal bir haktır. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz haberin olsun başbakan, biz direnişteyiz."

 

Yeni anayasa için yol temizliğinin yapılması gerektiğini ifade eden Demirtaş, atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

 

"Önce basın özgürlüğü olmalıdır, yol temizliği olmazsa olmazdır. Anadilde eğitim olmak zorundadır. Diller ve farklı kültürler. özerk yönetimler kabul edilmeden, halkımız böyle bir anayasaya izin vermeyecektir. AKP bunları tartışmıyorsa, insanlık suçu işlemeye devam edecek. İmralı'da tecride son vereceksiniz. Müzakereleri başlatmanız gerekir. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Karayılan açıkladı. 'İmralı'dan gelen 10'dan fazla mektup bizde. Onları avukatlar değil devlet götürdü' diyor. Madem barışa giden yolu biliyorsunuz o halde neden kapatıyorsunuz. Barışa giden yolun açılması için tecrit kaldırılmalı, sağlık ve güvenlik hakkı sağlanarak, müzakereler başlamalıdır."

 

Ezan okunduğun için konuşmasına ara veren Demirtaş, ezanın ardından alana gelmeye devam eden kitleye dikkat çekerek, "Görüyorsunuz, tutukla tutukla bitmez" dedi.

 

CENAZELERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

 

AKP'den bir beklentilerinin olmadığını kaydeden Demirtaş, "Arkamızdaki güç, halkın öz gücüdür. Bir halk hareketini tutuklayarak partisini kapatarak teslim almaya çalışanlar yanıldılar. Bir halk hareketinin bitirilme imkanı yoktur. Bunun yolu yöntemi yoktur. Hangi yolu denerlerse denesinler bu halk hareketinin büyümesinin önüne geçemezler. AKP'nin ısrarı, siyaseten kendi sonunu hazırlar. Savaşın da bir hukuku var. Bakın cenazeler parçalamış 'bu bir zulümdür bunu durdurun' dedik, ama başbakanın bize verdiği cevap 'işte sonunuz böyle olur'. Verilen cevap budur. Hala Malatya'da cenazeler var. 'Ben ille de savaşacağım' diyorsan, bunun da bir ahlakı, hukuku vardır. En barbar savaşlarda bile cenazelere saygısızlık yapılmamıştır. Cenazeler hassas konulardır. Cenazelere saygı duyacaksınız. Bir genci PKK'li diye vurduysanız PKK'li diyerek de gömülecektir. Asla ama asla cenazelere yönelik saldırılara karşı sessiz kalmayacağız" dedi.

 

“ARKADAŞLARIMIZ SİZİN ÇOCUKLARINIZIN GELECEĞİ İÇİN DİRENİYOR”

 

"Kürt halkının ittifakını güçlendirmesi gereken gündür" diyerek Kürt birliğine işaret eden BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, şöyle devam etti: "BDP'li olsun ama olmasın herkesin bu zulme karşı çıkması gerekir. Çünkü tarih yeniden yazılıyor. AKP'ye oy verenlere de sesleniyorum, oy vermenize saygı duyuyoruz, ama unutmayın ki bu yüzden tutuklanan arkadaşlarımız sizin çocuklarınızın geleceği için direniyorlar. Zulmün yanında durmayın. Şeyh Said'i asan celladı hatırlayan var mı, ama direniş sahiplerinin adları asla unutulmayacaktır. Gerçeklerle yüzleşmek için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun. Gelin Dersim'i araştırmakla başlayalım. Bakalım ne olmuş kim ne yapmış. Bunun hepsinin belgeleri başbakandadır."

 

Van depreminden sonra yapılan yardımlara da değinen Demirtaş, "Halkımızın dayanışması devam etmelidir. Medyanın ilgisi azaldı diye halkın ilgisi azalmamalıdır. Siz yapmazsanız yapacak başka kimse yok. Çünkü hükümetin böyle bir derdi yok' dedi.

 

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü"ne de dikkat çeken Demirtaş, duyarlılık çağrısı yaptı.