BDP'li Nazmi Gür, İmralı adasında Abdullah Öcalan ile pozitif bir görüşme gerçekleştiğini; ancak silah bırakılmasının gündeme gelmediğini açıkladı.

İmralı adasında Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın, Abdullah Öcalan ile görüşmelerini Amerika’nın Sesi radyosunun Kürtçe servisine değerlendiren BDP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ve Muş Milletvekili Demir Çelik, görüşmeler ve çözüm için yapılması gerekenler konusunda görüşlerini aktardı.

Nazmi Gür, görüşmenin detayları hakkında açıklamalarda bulunmama kararı aldıklarını, çünkü bunun spekülasyon ve provokasyonlara yol açmaya açık olduğunu belirterek, "Görüşme çok pozitif bir görüşme olmuştur. Görüşme, Türkiye’nin ve Kürtlerin geleceği için çok önemlidir" dedi. Hem İmralı-MİT görüşmelerinde, hem de BDP-Öcalan görüşmelerinde PKK’nin silah bırakmasının gündeme gelmediğini belirten BDP Van Milletvekili Gür, şöyle konuştu:

"GÖRÜŞME, SİLAH BIRAKMA DEĞİL, ÇÖZÜM ÜZERİNE"

"Silahların bırakılması Türkiye hükümetinin ve Başbakan’ın gündeme getirdiği bir görüştür. Hem PKK yöneticileri, hem de İmralı ile yapılan görüşmelerde bu konu şimdilik gündeme gelmemiştir. Müzakere olursa Kürt sorununun çözümü konusunda olur. Şimdi yapılacak olan müzakere PKK’nin silah bırakıp bırakmaması üzerine değildir. 30 yıldır bu mücadele sürüyor. Eğer Hükümet sorunun çözümü için çok önemli adımlar atarsa PKK de büyük adımlar atacaktır. Silahlı mücadele için sebep de kalmaz. Mesele Kürt sorununun çözümüdür. 2.5 yıldır yapılan görüşmeler çok önemliydi ancak, Hükümetin amacı, PKK’nin tasfiyesi üzerine olduğu için başarılı olamadı. Hükümet böyle sonuç alamayacağını gördü. Hükümet artık Kürt sorununun silah ve zorla çözülemeyeceğini anladı. Kürtlerin talepleri çok nettir. Kürtler, hak ve hukukunu istiyor. Eğer Hükümet ve Sayın Erdoğan, seçim öncesi için seçime yönelik böyle bir girişim yaparsa, Türkiye de Kürtler de kaybeder. Türkiye büyük bedel öder. Biz sayın Erdoğan’ın büyük adımlar atması halinde Kürt sorununu adım adım çözeceğine inanıyoruz."

ANA DİL VE KÜRT KİMLİĞİ ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINMALI

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise, İmralı’da yapılan görüşmeleri değerlendirirken, Kürt sorununun çözümünde Anayasal ve yasal anlamda muhatap olduğunu belirttiği BDP’nin taleplerini dile getirdi. Çelik, BDP’nin Kürt sorununda diyalog ve demokratik çözüm istediğini, bu konuda AK Parti’nin iradesini ortaya çıkarması gerektiğini söyledi. BDP’li Çelik, "Seçim yasasındaki yüzde 10 barajı kaldırılmalı, siyasi parti ve seçim yasaları değişmelidir. Aralarında Milletvekili, Belediye başkanı olan 10 bine yakın arkadaşımız cezaevinde, bunlar bırakılmalıdır. Ana dilde savunmanın önündeki engeller kalkmalı ve bu sorun çözülmelidir. Ana dilin ve Kürt kimliğinin Anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz" dedi.