Şırnak’ta 27 Mayıs günü gözaltına alındığı özel harekatçılara ait sosyal medya hesaplarında kabul edilen ancak adli, kolluk ve idari birimlerce “Gözaltına değil” denilen DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in son olarak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na götürüldüğü iddia edildi.

Daha önce bazı görgü tanıkları, Külter’in 27 Mayıs akşamı özel harekatçılar tarafından gözaltına alındıktan sonra "Şortlan" diye tabir edilen zırhlı araca bindirilerek, Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Gümüştepe Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne götürüldüğünü söylemişti.

DİHA’nın yine görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre; Külter, Gümüştepe Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde 7 gün boyunca işkencede tutuldu. Ardından ise 2 gün önce buradan alınarak, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na götürüldü.

DİHA’ya konuşan kaynak ise, Külter'i gördüğünü belirterek, tümenin nezaretinde olduğunu ve gözaltına alındığı 9 gün boyunca işkenceye maruz kaldığını ve bitkin olduğunu gözlemlediğini öne sürdü.

KÜLTER'DEN 9 GÜNDÜR HABER YOK

Özel harekatçılara ait olduğu belirtilen "BÖF @Tweet_Guneydogu" isimli sosyal medya hesabından Külter'in gözaltına alındığı duyurulmuştu.

İHD'li avukatlar ile Külter Ailesi'nin İl Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve Şirnex Valiliği'ne yaptıkları başvurularda, "Bu isimde bir gözaltı kaydı yok bizde" yanıtı verilmesi üzerine avukatlar uluslararası alanda harekete geçti.

Külter'in akıbetini sormak için daha önce Birleşmiş Milletler'e (BM) "müdahil olması" başvurusu yapan İHD'li avukatlar, AİHM'e de başvuruda bulundu.

BM ve AİHM başvuruyu kabul ederken, AİHM son olarak dün aldığı kararla Külter'in akıbetinin Türkiye devletine sorulması yönünde karar vermişti.