Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerine yaptığı sunumda, Göbeklitepe ve Aphrodisias Antik Kenti’nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için başvuru yapılacağını duyurdu.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı yaptığı açıklamada, Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Aphrodisias Antik Kenti’nin adaylık dosyasının Dünya Miras Merkezine iletildiğini, Göbeklitepe’ye ait dosyanın ise 1 Şubat 2017 yılında gönderileceğini söyledi.
 
Dünya Miras Listesi’ndeki varlık sayısının 2016’da listeye alınan “Ani Arkeolojik Alanı” ile 16’ya yükseldiğini aktaran Avcı, Geçici Liste’de yer alan “Afrodisias Arkeolojik Alanı”na ait adaylık dosyasının Dünya Miras Merkezine iletildiğini, Göbeklitepe’ye ait dosyasının da 1 Şubat 2017’de Dünya Miras Merkezi’ne gönderilmesinin planlandığını söyledi. Avcı, Dünya Geçici Miras Listesi’ndeki varlık sayısının da 69’a yükseldiğini dile getirdi.
 
Aydın’da bulunan Aphrodisias Antik Kenti 2009 yılında, Şanlıurfa yer alan Göbeklitepe ise 2011 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydedilmişti. 2015 yılında dünya mirası listesine Efes Antik Kenti ve Diyarbakır surları girmişti. 2016 yılında ise Kars’taki Ani Harabeleri listeye alınmıştı.

Aphrodisias Antik Kenti, Roma döneminde heykeltıraşlık okulu, tiyatrosu tapınağı, gibi anıtsal yapılarıyla tanınırken, Göbeklitepe ise dünyada bilinen en eski anıtsal tapınak olma özelliğini taşıyor.