Akademik özgürlükleri savunmak ve tutuklu akademisyenlerle dayanışmak amacıyla oluşturulan Paris merkezli uluslararası Groupe de Travail International (GIT) İnisiyatifi, 7 Kasım’a ertelenen KCK İstanbul davasında Deniz Zarakolu, Ayşe Berktay ve Dursun Yıldız’ın serbest bırakılmamasını eleştirdi. 

Tahliye talep eden GIT İnisiyatifi, yayımladığı bildiriyle, Belge Yayınevi’nin kurucusu Ragıp Zarakolu ve Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Büşra Ersanlı’nın tahliye edilmelerine rağmen yargılanıyor olmalarına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“GIT, legal bir siyasi parti olan BDP’nin kültürel aktiviteleri dahilinde Aristoteles’ten başlayarak siyaset felsefesi üzerine vermiş olduğu konferanslar nedeniyle, 4 Ekim 2011’den beri hapiste bulunan Ragıp Zarakolu’nun oğlu Deniz Zarakolu’nun kaderi hakkında endişeli ve takipçi olacaktır. Bu aynı şekilde, Belge Yayınevi çalışanları A. Dursun Yıldız ve çevirmen Ayşe Berktay için de geçerlidir.

Devlet ve siyasi gücün entelektüelleri hırsla terörize etmeye çalışması, siyasi süreç kapsamında gözaltında olan yüzlerce öğrenci ve gazetecinin durumunu da aydınlatmaktadır. Çünkü onlar da Türkiye’deki ifade özgürlüğünü, araştırma ve eğitim özgürlüğünü savunmayı seçmişlerdir.” (Taraf)