İstanbul'un çeşitli semtlerinde ve Ankara Kızılay Meydanı'nda Gezi Parkı protestolarının yıldönümü için toplanmak isteyenlere polis müdahalesi başladı. Taksim'de şu ana kadar üçü çocuk 39 kişi gözaltına alındı.

İstiklal Caddesi'nde polis biber gazı ile müdahaleye başladı.

Taksim'de polise demir bilye attığı öne sürülen  3 çocuk gözaltına alındı. Küçük Parmakkapı Sokak'ta 10, İstiklal Caddesi'nde 26 kişi gözaltına alındı.

Ankara Kızılay Meydanı'nda Gezi Parkı olaylarının yıldönümü nedeniyle toplanan gruba polis müdahale ediyor. Bazı göztericiler gözaltına alındı. Ara sokaklara kaçan göstericiler polise taş ve havai fişek atıyor.

Taksim Meydanı'na bakan bir binanın 5. katına "Korkmayın" yazılı pankart asan 2 kişi de gözaltına alındı. Bu kişiler, polis merkezine götürülürken asılan pankart da indirildi.

Beşiktaş çarşısında toplanan kalabalık bir grup yürüyüşe geçmeyi planlıyor.  Dolmabahçe ve civarında TOMA, itfaiye ve iş makineleri de hazır bekletiliyor.

Kadıköy'de de Altıyol, İskele Meydanı ve Haydarpaşa'da polis birçok noktada ‘güvenlik önlemi’ aldı.

Adana'da toplanan gruplara da polis müdahale etti.

İzmir’de ise STK, dernek ve siyasi partiler, Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçti. Kalabalık "Gezi'den Soma'ya mücadeleye devam" sloganı atıyor.

MEYDAN KAPANDI, SEFERLER DURDU

Gezi Parkı protestolarının yıldönümü için İstanbul'da olağanüstü önlemler var. Polis parkın ardından Taksim Meydanı'nı da tamamen kapattı. Toplu ulaşım da durdu. Taksim toplu ulaşıma da kapatıldı. Metro Levent'e kadar çalışıyor. Meydana çıkan yolların bir kısmı da trafiğe kapatıldı.Anadolu yakasından Avrupa yakasına tüm vapur seferleriyse 15:00'ten itibaren iptal.

Gezi Parkı olaylarının birinci yıldönümü için İstanbul'da 25 bine yakın polis görev alıyor.

İstanbul'a Sinop, Ordu, Samsun, Giresun, Çorum, Kırşehir, Nevşehir, Kastamonu, Elazığ, Bingöl ve Mardin'den takviye polisler getirildi.

Atatürk Havalimanı'nda görevli 200 polis de Gezi Parkı çevresinde görevlendirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tüm izinler iptal edildi.

50 TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) ile birlikte Taksim Meydanı'nda dozer ve kamyonlar kurulacak olası barikatlara karşı hazır bekletiliyor.

Taksim ve civarında çok sayıda sivil polis de görev alıyor.

CNN EKİBİ ENGELLENDİ

Polis Meydan'dan canlı yayın yapan CNN International ekibini yayın sırasında engelledi.

CNN muhabiri Ivan Watson'a basın kartı ve pasaportunu sordu.

Watson Twitter hesabından polisin ekibi gözaltına aldıktan yarım saat sonra serbest bıraktığını yazdı.

Watson bir polisin arkadan diz attığını, başka bir polisin bunun üzerine özür dilediğini paylaştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü CNN İnternational muhabiri Ivan Watson'un gözaltına alındığı iddialarıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı;

"Bazı basın ve yayın kuruluşlarında yer alan 'Polis CNN International muhabiri Ivan Watson'u gözaltına aldı.' haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. İlgili şahıs yapılan denetimlerde pasaportunu ibraz edememiş, bilahare pasaportunu getirmesi üzerine hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır."

GEZİ’YE ÇİÇEĞE İZİN YOK

Gezi Parkı'nı sabah saatlerinde kapatan polis parka çiçek bırakmak isteyen bir kişiye de izin vermedi.

Esnaf olduğunu belirten ve kendi yetiştirdiği çiçeklerle parka geldiğini söyleyen Mehmet Rıza Camcı, "Burada kaldım geçen sene. 19 gün burada yattım ve burada vuruldum, gaz bombasıyla vuruldum. Onun için, hüzünlendim geldim, çiçeklerle geldim. Zaten buraya gelenler çiçeklerle geliyor" dedi.

Polisin engellediği Camcı çiçeklere parkın girişinden uzaklaştı.

Parkta kitap okuma eylemi yapmak isteyen grup da polisten izin alamadı.

Polisin uzaklaştırdığı grup eylemlerine parkın karşısında devam etti.

Kitap okuma eylemi geçen yılki gösterilerin simgelerinden biri olmuştu.

Kaynak: Al Jazeera