Gezici Araştırma Şirketi, son seçim anketini açıkladı.

Gezici'nin anketine göre AKP'ye duyulan güven hızla azalıyor, HDP barajı geçiyor.

Anket Türkiye genelinde 4860 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmeler yapıldı.Son kamuoyu yoklamasına göre Türkiye'de bugün seçim olsa seçmenlerin yüzde 38.2’si AKP’ye, yüzde 30.1’i CHP’ye, yüzde 17.1’i MHP’ye, yüzde 10.5’i ise HDP’ye oy verecek.

AKP son bir yılda halkın güvenini kaybetti. Son 7-8 ayda ise güven oranında ciddi bir düşüş yaşandı. Bunun en büyük nedeni ise ekonomik sıkıntılar.

Gezici'ye göre AKP seçmeninin bu partiden uzaklaşmasının nedenleri özetle şöyle:

Halk, geçim sıkıntısı yaşarken Ak Saray’ın maliyetlerinin bu kadar yüksek olması, işsizlik sorununun çözülememesi, çözüm sürecinin yönetilememesi, yolsuzluk yapanların oranında ciddi artış olması, AKP’nin başkanlık sistemini istiyor olması, Suriyeli göçmenlr, eğitim sorununun çözülememesi, medyaya baskının artması, yargıya müdahale edilmesi ve bu sebeple yargıya güvenin azalması, son yıllarda kadına şiddetin artması ve kadının ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi. Kürt halkının bir kısmının, Kobani işgali sırasında Erdoğan’ın “Kobani düştü düşecek” diyerek Kürt halkı üzerinde negatif etki yaratması sonucu AKP’ye oy vermeyeceği görülüyor.