Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün Ankara Emniyet Müdürlüğü, TEM Şube Müdürlüğü'nün Gezi direnişi ile başlayan ve bir onur isyanına dönüşen Haziran ayaklanmasını 'suç' olarak gösteren fezlekesine ilişkin İçişleri Bakanlığı'na verdiği soru önergesi cevaplanmadı.


'HUKUKA BAŞVURMAK SUÇMUŞ!'

TEM Şube Müdürlüğü yayınladığı fezlekeyle eylemlere katılanların basın yayın kuruluşları, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, taraftar grupları, sanat camiası mensupları ve 'marjinal gruplar' tarafından 'kışkırtıldığını' öne sürmüştü. Ek olarak TMMOB, ÇHD, İHD, Ankara Barosu ve ATO'nun polis saldırılarında yaralananların bireysel olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmasına ilişkin çağrısı da TEM Şube Müdürlüğü tarafından, 'suç' olarak değerlendirilmişti.

Bı fezlekeyle meşru protesto eylemlerinin 'suç' ilan edildiğini kaydeden Kürkçü, 'polis şiddetine karşı hukuki yollara başvurmanın' ve 'hükümete muhalif olmanın' da suç olarak görüldüğünü vurguladı.

Kürkçü'nün konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı'na verdiği soru önergesi ise 'bilgi isteme niteliği taşımadığı' öne sürülerek reddedildi.

Kürkçü'nün soruları ise şunlardı:

"-Bakanlığınızca 'hükümete muhalif olmak' suç mudur?

-Bakanlığınızca polisin orantısız kuvvet kullanması ve şiddete başvurmasına karşı suç duyurusunda bulunmak suç mudur?

-Bakanlığınızca, şiddet mağdurlarına hukuki yolları göstererek 'suç duyurusunda bulunmalarını sağlamak' suç mudur?

-Fezlekede sayılan meslek ve demokratik kitle örgütlerinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri, bakanlığınızca suç olarak tarif edilmekte midir?

-Yasal partilere üye olmak, dergi okuru olmak, hükümet politikalarına karşı muhalefeti örgütlemek, Bakanlığınızca suç olarak görülmekte midir?

-Sosyal medya üzerinden hükümet karşıtı propaganda yapmak, protestolara katılım çağrısı yapmak, Bakanlığınızca suç olarak tarif edilmekte midir?

-Apaçık bir hukuksuzluk belgesi olan bu fezlekeyle ilgili olarak Bakanlığınızca herhangi bir hukuki/idari inceleme başlatmış mıdır? Başlatılmışsa incelemenin sonucu nedir?"

(Etha)