Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı ile ilgili görüşmesinin ardından Hüseyin Çelik, "Yargı kararı sona erene kadar Gezi Parkı ile ilgili tasarrufta bulunulmayacak" dedi. Taksim Dayanışması da Başbakan’ın önerilerini pozitif bulduklarını belirtti. Şimdi son söz Gezi Parkı'ndaki direnişçilerde.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Taksim Dayanışma Grubu temsilcileri ve sanatçılarla görüşmesi sona erdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Dün bir açıklama yapmıştım. Yine dört saat süren bir toplantı yapıldı. Burada ağırlıklı olarak sanatçılarımız vardı. Taksim Platformu'ndan arkadaşlarımız geldiler.

Sonuç itibarıyla toplantıdan arkadaşlarımız hangi intiba ile ayrıldıklarını paylaşacaklar. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk dışında bir işlem yapmamız söz konusu değildir. Bir yargı kararı vardır. Elbette hükümet bu yargı kararını uygulamakta yükümlüdür. Temyiz süreci başlatılmıştır. Yargı kararı sona erene kadar Gezi Parkı ile ilgili tasarrufta bulunulmayacak. Yargı kararı lehte çıksa bile bir halk oylamasına gidilecek.

İstanbul halkı ne istiyor bu öğrenilecek. İstanbul'un verdiği karar bizim için son derece önemlidir. Ayrıca yine bu toplantıda bulunan eylemciler ve sanatçılar polisin zaman zaman orantısız güç kullandığını ifade etmişlerdir. Keyfi davranan ve orantısız güç kullanan polislerle ilgili soruşturma talep etmişlerdir. Zaten hükümetimiz de aynı görüştedir. İnceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Devlet memurları da suç işleme imtiyazına sahip değildir.

Bu arada Gezi Parkı şu anda parktır. Yarı kararı çıkıncaya kadar halk oylamasının sonucu belli oluncaya kadar bir tasarrufa gidilmeyecektir. Ancak Gezi Parkı belli bir grubun yaşadığı park olmaktan çıkmalıdır. Orada hassasiyetleriyle toplanan gençlere de bir ağabeyleri olarak söylüyorum bu saaaten sonra evlerinize gidip sıcak yataklarında yatmanız doğru olacaktır.

Canı yananlardan, gönlü kırılanlardan özür diliyoruz. Ama bu söylediklerim vurup kıranlar için değildir.

Türkiye demokratik bir ülke olmasaydı bunlar olmazdı. Bizi Ortadoğu'daki geri kalmış ülkeler gibi göstermeye hakkınız yoktur. Daha dün Londra'daki görüntüler biliniyor. Dünyanın her yerinde istenmeyen görüntüler ortaya çıkabiliyor.

Hükümet son derece müsamahakar davranmıştır. Demokrasinin müsamahası nereye kadarsa oraya kadar gösterilmiştir. Uzun süre Gezi Parkı'nın işgal altında tutulmasına müsaade edilmeyecektir.

HALİT ERGENÇ

Heyet adına açıklama yapan sanatçı Halit Ergenç de, "Yargı sürecine saygılı olduklarını bize tekrarladılar. Yargı süreci sonunda karar olumsuz olursa buna uyacaklarını, Gezi Parkı'nı park olarak koruyacaklarını; yargı süreci sonunda olumlu sonuç çıkarsa o zaman halk oylamasına gideceklerini söylediler" dedi.

Ergenç, Gezi Parkı eylemcilerinin artık evlerine dönmelerinin istendiğini belirterek, "Şiddet görüntüleri ile ilgili herhangi bir görüntü varsa bunları kendilerine ulaştırmamızı istediler" şeklinde konuştu. Ergenç, şiddet uygulayan herkesin soruşturulacağının ifade edildiğini söyledi.

TAKSİM DAYANIŞMASI

Taksim Dayanışması adına açıklama yapan Tayfun Kahraman da, Gezi Parkı eylemcilerine seslenerek, "Buradan çıkan pozitif yaklaşımın değerlendirilmesini istiyoruz. Başbakan'ın bu sözlerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Tayfun Kahraman, Başbakan’ın Gezi Parkı’nın yargı kararı sonuna kadar park olarak kalacağı, yargı olumsuz bir karar verse bile o zaman da halk oyuna gidileceği, orantısız güç kullananların soruşturulacağı yönündeki açıklamalarının bir kazanım olduğunu belirtti.

Gelen sorular üzerine Taksim Platformu sözcüleri eylemlerin bitmesi kararının Gezi Parkı’ndaki direnişçiler tarafından verileceğini, bugün akşam Taksim’de toplanılacağını, polisin sert tutumuna alanlara çıkarak tepki verenlerin Başbakan’ın pozitif yaklaşımına pozitif bir tepki vereceklerini umduklarını söylediler.

Taksim Dayanışması adına açıklama yapan Tayfun Kahraman, ''Öncelikle sayın başbakana ve heyette yer alan ilgili bakanlara bizleri davet ettikleri için teşekkür ederiz. 17 gündür Gezi Parkı'yla başlayan çevre hakkı ve demokrasi hakkı ülkemizde derin bir iz bıraktı. Değerlendirmelerimizi Başbakana ilettik. Sayın başbakan halk oylamasına gideceklerini söyledi.

Vatandaşlarımızın yani halkın kararına uyacaklarını söylediler. Güvenlik kuvvetlerinin ölçüsüz ve kuralsız şiddetlerinin de araştırılacağını tarafımıza bildirildi. Biz bugün burada halen de süren bu sürecin ve sayın başbakanın söylediği sözlerinin takipçisi olacağız.

Buradan çıkıp Gezi Parkı'na gidiyoruz. Konu tamamen parka, yaşam alanına saygı olarak başladı. Oradaki duyarlı insanlar bu süreci değerlendireceklerdir. Kendilerine olumlu yaklaşımı aynı seviyede değerlendireceklerdir. Ve kendi kararlarını vereceklerdir.

Yarın bir etkinlik yapacağız. Bu süreçte maalesef 4 ölüm gerçekleşti. Bu acıyı halen içimizde yaşıyoruz. Yarınki etkinlik bir şenlik değil, onları anma şeklinde olacaktır'' diye konuştu.

KİMLER KATILDI?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Resmi Konut'taki kabulüne Taksim Dayanışma'dan TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün ile sanatçılar Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertap Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal katıldı.

Görüşme talebinin konuk heyetten geldiği kabul saat 23.40'ta başladı.

Görüşmede, Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu.