Nurten ve Erol Özkoray tarafından yazılan ve polis tarafından katledilen Ethem Sarısülük'e atfedilen "Gezi Fenomeni" adlı kitaba "Kamu görevlilerine hakaret" iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Gezi direnişi ile ilgili siyasi ve sosyolojik analizler içeren kitap Ağustos ayında İdea Politika Yayınları'ndan yayınlandı.

Yargı tarafından ilk kez Gezi direnişi ile ilgili yayınlanan bir kitaba soruşturma başlatılmış oldu.

Kitabın yazarları Nurten ve Erol Özkoray, soruşturmaya şaşırmadıklarını söyledi.

Erol Özkoray, "Görüldüğü gibi içinde yaşadığımız 21. yüzyılda bile, düşünceye saldırıda 'Yeşil Faşizm' sınır tanımıyor. Bir yayıncı, entelektüel ve yazar olarak ifade hürriyeti ile ilgili, hem de içinde yaşadığımız yüzyılda hiçbir kısıtlama tanımıyorum. Anayasa'nın ifade hürriyetini garanti eden 26. maddesi ile uluslararası antlaşmaların ceza kanununun 301. maddesi gibi ulusal kanunlar üzerindeki üstünlüğünü sağlayan 90. maddesi uyarınca yayıncılık yapıyoruz. Bu çerçevede açılan soruşturmanın temeli demokrasi düşmanlığıdır” dedi.

Özkoray, "Bu saldırı 11 yılda kurulan İslamcı iktidarın ulaştığı tehlikeli boyutu göstermesi açısından önemli. Eğer Gezi ruhuyla buna karşı, yani ifade hürriyetini korumak için mücadele edilmezse ülke İslam totalitarizmine teslim olacak. Ama bu saldırı, özellikle Gezi'den sonra, hedefledikleri İslam diktatörlüğünün can çekişmesi olarak da görülebilir" diye konuştu.

Nurten Özkoray'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne sunduğu 'Türkiye'de bireyselleşme ve demokrasi' adlı sosyoloji tezinin kitabın omurgasını oluşturduğunu belirten Erol Özkoray "Bu soruşturma aynı zamanda İslamcıların bilim düşmanlığını da kanıtlıyor" dedi.

Özkoray, "Halka savaş açarak ve saldırarak ülkenin başına bela olduğunu kanıtlayan Siyasal İslam’a karşı demokratik mücadeleyi sürekli kılmak için Gezi Fenomeni mücadele araçlarından biri; bunun için ciddi siyasi, entelektüel ve medyatik desteğe ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Gezi direnişi sürecinde alanda olan Erol Özkoray’ın hazırladığı röportajlar çevreci bir tepkinin nasıl tüm ülkeyi saran bir başkaldırıya dönüştüğünü anlatıyor. (ETHA)