Soner Aydın / Demokrat Haber

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Gezi eylemlerinde tutuklanan arkadaşları için 07 Nisan 2015 tarihinde yaptıkları basın açıklaması gerekçe gösterilerek 23 kişiye daha soruşturma açıldığını belirtti. Açılan bu soruşturmalara ilişkin dava dün sabah saatlerinde Mersin Adliyesi’nde görüldü.

 “23 ARKADAŞIMIZ HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTIR’’      

Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, görülecek olan duruşma öncesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  Basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Platformu adına KESK Dönem Sözcüsü İmam Özdemir yaptı. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü Hakkı, Demokratik Hukuk Devletinin (Anayasa 2. Madde) en temel unsurlarından birsini teşkil ettiğini ve bu hakkın, düşünce özgürlüğü hakkının, en önemli araçlarından biri olma özelliğini de taşıdığını belirten Özdemir, “Gezi direnişinde demokratik haklarını kullanan arkadaşları hakkında açılan hukuksuz davalar ile ilgili 07 Nisan 2015 tarihinde Mersin Emek ve Demokrasi güçleri tarafından adliye binası önünde yapılan basın açıklaması 2911 sayılı yasa gerekçe gösterilerek 23 arkadaşımız hakkında dava açılmıştır. Bugün arkadaşlarımız muhatap oldukları bu hukuksuzluktan dolayı yargılanmaktadır” diye kaydetti.

“HUKUK DEVLETİ İLKESİNİN GEREĞİDİR’’      

Anayasanın 90. Maddesinde, Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası anlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümleri esas alınması gerektiğini dile getiren Özdemir, "Yani bu hükme göre tarafı olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve bu sözleşmeyi yorumlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları kanunlarımızın üstündedir. Dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının hangi hallerde serbest olduğu, hangi hallerde bu özgürlüğe müdahale edilebileceğine karar verebilmek için öncelikle AİHM kararlarına bakmamız gerekmektedir. Bu Anayasamızın 2. maddesinde ifadesini bulan hukuk devleti ilkesinin gereğidir” ifadelerini kullandı.

“AİHS’NİN  11. MADDESİNDE DE GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR’’  

Toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkının, Anayasanın 34. maddesi ile güvence altına alındığını hatırlatan Özdemir, “Bu hükme göre herkes, önceden izin almaksızın barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Diğer yandan bu özgürlük, taraf olduğumuz AİHS’nin 11. maddesinde de güvence altına alınmıştır. Ülkemizin uluslararası hukuk önünde defalarca mahkum edilmesine ve olumsuz bir sicile sahip olmasına yol açan dava ve uygulamalara son verilmesini, açılan davaların bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.