Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, mahalli seçimlerin Meclis'te oylanmasında verilen firelerle ilgili değerlendirmesinde; bir parti genel başkanının sözünün çiğnenemeyeceğini belirtti. Bülent Arınç, "Bir partinin prestiji var. MHP de olsa AK Parti de olsa gücü var. Bir genel başkan 'Bu teklif benimdir' dedikten sonra milletvekili başka düşünce sergilemez. Gösterirse yanlış olur. O kadar büyük bir yanlış olur ki, sonunda siyasi hayata veda etmek zorunda bile kalabilir" dedi.

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa'da düzenlenen AK Parti Bursa İl Teşkilatı'nın 29. İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

MAHALLİ SEÇİMLER

Mahalli seçimlerin 6 ay öncesine alınması konusunda değerlendirmelerde bulunan Arınç, bu konuda 8 milletvekilinin fire vermesi konusunda ise “Biz mahalli seçimlerin öne alma konusunu gündeme getirdik, MHP de aynı gerekçelere katıldı ve mahalli seçimlerin öne alınmasını istiyoruz, dediler. CHP ben hatırlıyorum, ‘karşı çıkmayacağız ama bizden imza istemeyin’ dediler. 2 parti de garanti verdi. Genel başkanların imzaladığı anayasa değişikliği Meclis'e sunuldu. Bir genel başkan bir yere imza koyduysa bütün grubun onun arkasında durması lazım. Oy vermesi gerekir. Her parti için de böyledir. 374 oyla bu iş olacaktı. Hangi maddesi kaç oyla geçerse önemli değildi. Son madde ile alınan oylama geçerli olurdu. Son oylamada 367’nin üzerinde çıkması gerekirdi. İlk maddelerde çıkan oylar önemli değildi. 8 milletvekili oylamaya katılmadı. Bunların 4’ü Ak Parti’den 4’ü MHP’den. Hepsinin mazereti vardı. Bizdekilerin 2 tanesi hacca gitmiş, diğer ikisini bilmiyorum. MHP’dekiler de ‘izinli’ diyorlar. Kritik bir oylamada 8 kişiye birden izin vermek ne kadar doğru. İğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına batırmak lazım. O zaman itiraf edelim ki, AK Parti ve MHP ile ilgili Allah için de doğru konuşmalıyız. Şu ya da bu sebeple seçimlerin öne alınmasını istemeyen milletvekilimiz de olmuş gibi. Buna MHP’de dahil” şeklinde konuştu.

 

Bir parti genel başkanının sözünün çiğnenemeyeceğini savunan Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir partinin prestiji var. MHP de olsa AK Parti de olsa gücü var. Bir genel başkan 'Bu teklif benimdir' dedikten sonra milletvekili başka düşünce sergilemez. Gösterirse yanlış olur. O kadar büyük bir yanlış olur ki, sonunda siyasi hayata veda etmek zorunda bile kalabilir. 3 gün boyunca sabahlara kadar oylama yapıldı. Bir genel başkanın hatırı hiçbir zaman çiğnenmez. Kim yaptıysa yanlış yaptı. Genel başkanın ‘evet’ dediği bir teklife kimse ‘hayır’ diyemez. Sayın Cumhurbaşkanımız nasıl takdirde bulunacak onu göreceğiz. Ama bu konuda asıl olan karar verecek olan AK Parti’dir. Bu konuda ne yapacağımızı önümüzdeki günler içinde açıklayacağız.”