Batman Milletvekili Ayla Akat geçtiğimiz ay Van’ın Gevaş ilçesinde kurulan 4. Dönem Yaz Kampları’nda Kürtçenin yasaklanmasını meclisin gündemine taşıdı.

Ayla Akat, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç’ın yanıtlamasıyla istemiyle Meclis’e bir soru önergesi verdi. Soru önergesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 15 Temmuz 2013 tarihinde Van Gevaş ilçesinde kurulan 4. Dönem Yaz Kampları’nda Kürtçe konuşmanın bakanlık emriyle yasaklandığına ilişkin iddiaları cevaplamasını istedi.

Önergede şunlara yer verildi:

BAKANLIK MI YASAKLADI?

“Bakanlığın düzenlediği ‘Yaz Kampı’ çalışmasında kampta görevli olan Sedat Dilekçi tarafından Kürtçe konuşan gençlere yönelik çeşitli engellemelerde bulunulduğu iddia edilmektedir.  Kampa katılmış olan bireylerden Y.E. ve M.K. Sedat Dilekçi’nin kendilerine kamp süresince Kürtçe konuşmayı ve Kürtçe şarkılar söylemeyi yasakladığını, Dilekçi’nin bu yasaklamaya yönelik  ‘Bakanlık tarafından, bize yazı gönderilmiş, Kürtçe konuşmak ve Kürtçe şarkı söylemek yasaktır’ gibi bir gerekçe gösterdiğini dile getirmişlerdir.

Konuyla ilgili, Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne başvuran Y.E. ve M.K.  Sedat Dilekçi hakkında şikâyetçi olduklarını ancak Dilekçi hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı da belirtmişlerdir. İddialara göre kampın bitiş tarihi olan 21.07.2013 tarihinde gece otobüs dönüşünde de Kürtçe konuşan gençler ve Dilekçi arasında tartışma yaşanmış ve Dilekçi’nin gençleri tehdit ettiği dile getirilmiştir.”

TALİMATI KİM VERDİ?

Batman Milletvekili Ayla Akat soru önergesinde Bakanlığa, Kamp sürecinde Kürtçe konuşmanın yasaklanmasına dair talimatların kendileri tarafından verilip verilmediğini, görevli olduğu bildirilen ve öğrencileri Kürtçe konuştukları için tehdit eden Sedat Dilekçi hakkında konuyla ilgili soruşturma açılıp açılmadığını sordu. (ANF)