Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, geleneksel sporlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Okçuluk, binicilik, güreş gibi birçok geleneksel spor dalı olduğunu savunan Bak, "İnternetin esiri olan gençlik istemiyoruz. Düşünen, değerlere bakan, değerlerini sorgulayan, onun için koşan bir gençlik, özüne bakan bir gençlik, insani değeri olan bir gençlik istiyoruz" dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen Geleneksel Sporların İhyası Forumu, 56 ülkeden UNESCO temsilcisi 33'ü Türk, 176 katılımcıyla Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı.

Geleneksel sporların geliştirilmesi için uluslararası düzeyde bilgi alışverişi yapılacak toplantıda, eğitim, yerel yönetimlerin katkısı, kültürel ilişkiler, kulüpleşme konuları ele alınacak. 2 gün sürecek toplantıların ardından oluşturulacak sonuç bildirgesi yarın açıklanacak.

'SPOR ENDÜSTRİSİ DEDİĞİMİZ VAHŞİ BİR YAPI VAR'

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, geleneksel sporların yeni heyecan getirdiğini, geçmişimizi ve geldiğimiz toprakları, kim olduğumuzu hissettirmeye başladığını savundu.

Bakan Bak, "Biz kendi özümüzü, kendi köklerimizi bilmeliyiz. Şu anda spor endüstrisi dediğimiz vahşi bir yapı var. Bunun karşısında değerleri olan, kökleri olan yapıyı inşa etmek için bir bakış açısı, strateji gelişiyor. Şu anda gençlerimizin sporla bağlarını sağlayan başka bir mekanizma var. Bana göre spor endüstrileştikçe mekanik olmaya başlıyor. İnsan makine olmaya başlıyor, yarışmacı makine gibi davranmaya, o özelliklere sahip olmaya, duygularını yitirmeye, sadece kazanmaya yönelen yapı içerisine girmeye başlıyor. Bu değişmeli. Birbirini seven, birbirine değer veren insanlar topluluğu olmalı. Bunu yakalamalıyız" dedi.

İNSANİ DEĞERİ OLAN GENÇLİK

Modern spordaki yatırımların, firmaların reklam bütçelerinin korkunç rakamlara ulaştığını üne süren Bakan Bak, "Ama değerlerine baktığınızda yerde rakibine yumruk atan değil, onu ayağa kaldıran, fair play yapısını içimizdeki değeri olan insanı kucaklamalıyız. Bunları örneklendirmeliyiz. Okçuluk, ata binmek, güreş, pek çok ilave edecek geleneksel spor var. İnternetin esiri olan gençlik istemiyoruz. Düşünen, değerlere bakan, değerlerini sorgulayan, onun için koşan bir gençlik, özüne bakan bir gençlik, insani değeri olan, kucaklamayı seven, özverili bir gençlik. Bunları yakalamalıyız" diye konuştu.

Kaynak: BirGün