İstanbul’da 17 yurttaşın yaşamını yitirdiği Gazi Katliamının üzerinden 20. yıl geçti. Katliamla ilgili siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin de desteklediği anma töreni yapılıyor.

12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirilen katliamın yıldönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenlemek isteyen siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda kişinin katılımıyla anma düzenleniyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri “Gazi’den Roboskî’ye, Roboskî’den Gezi’ye, Gezi’den Soma’ya hesap sormaya” pankartı ile anmaya katılırken anmaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP), Partizan, Halkevleri, SYKP, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Demokratik Alevi Dernekleri de katılıyor.

NE OLMUŞTU?

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde üç kahvehane ile bir pastane, otomobilden açılan ateşle tarandı. Ölümleri protesto etmek isteyen ve karakola yürüyen halka ateş açıldı, 17 kişi öldü. Ümraniye’de de halkın üzerine açılan ateşte beş kişi yaşamını yitirdi. Resmi kayıtlara göre 300 kişi yaralandı.

20 polise Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı, dava “güvenlik gerekçesiyle” Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Dava, Kasım 2001’de, üç şehir gezdikten sonra sonuçlandı.

Polis Ahmet Albayrak hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 50. maddesine göre indirim yapılarak 3 yıl 24 ay hapis cezası ve 9 ay kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyet kararı verildi. Mehmet Gündoğan ise bir kişi öldürmekten 1 yıl 8 ay hapis ve 3 ay kamu hizmetlerinden yasaklı olma cezası aldı.

İkisinin cezası da 4616 sayılı İnfaz Yasası’na göre ertelendi. 18 polis ise beraat etti. Ceza alan polisler de davadan kısa süre sonra polisliğe geri döndü.

Öldürülenlerin yakınları, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. Mahkeme, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2. maddesinde düzenlenen yaşam hakkı ve 13. maddesinde düzenlenen milli makamlara başvuru yollarının kapatılması hükümlerine aykırı davrandığı sonucuna vardı. Türkiye tazminata mahkum oldu.

(İMC, Bianet)