HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Mecliste üç Ermeni adayın olması değil, onların ne söylediği önemli. Benim partimin eşitlikçi çizgisi öne geçecektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ermeni Milletvekili Garo Paylan, ‘periscope’ yayınında Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan’ın sorularını cevapladı.

Paylan, seçim sonucu tahminlerinin yüzde 11-13 bandında olduğunu, bu açıdan seçim sonuçlarının şaşırtıcı olmadığını söyledi.

HDP’nin zaferinin 4 yıllık bir yolculukla mümkün olduğunu belirten Paylan şunları söyledi: 2011 seçimlerinde HDK’yı kurduk. İki yıllık parti kuruluş sürecinde bütün kimlikler, bütün demokratik bloklar bir araya geldik, ortak cümlelerimizi oluşturup partimizi kurduk.

Partimizde bütün kimlikler var ve eşitliği savunuyoruz. Bunun siyasette daha önce denenmediğini de biliyoruz. Amasız, fakatsız radikal demokrasi söylemlerimiz var. Şükür ki Türkiye toplumu amasız fakatsız eşitliğe el verdi.

Mecliste üç Ermeni adayın olması değil, onların ne söylediği önemli. Benim partimin eşitlikçi çizgisi öne geçecektir. AKP’nin içinde de Kürtler var ama eşitliği öne çıkaran söylemler göremiyoruz.

Partim bu yönde çok yol aldı diğer partiler biraz daha çabalamalı. Ama asıl olarak Türkiye siyaseti etkilenecektir. Biz söylemimizle kazandık, umarım diğer partiler de buna bakar ve Türkiye siyaseti değişir.

Çözüm süreci sürdürülmeli. AKP’nin zehirli dili oyları Kürt illerinde yarı yarıya düşürdü. Ötekileştiren, yuhalatan dili eşitlik isteyen herkes cezalandırdı. AKP’nin de dönüşmesini umut ediyorum. Diğer partiler de dönüşür ve artık siyaset eşitlikçi bir anayasayı Türkiye toplumuna armağan eder.”