HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini aşağılama" suçlamasıyla Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, SEGBİS sistemi ile ifade verdi.

Savunmasında, hakkındaki iddiaların tamamen siyasi yönlendirmelerden ibaret olduğunu belirten Yüksekdağ, yargının tarihi bir sınavdan geçtiğini söyledi.
 
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, 10 Ekim Ankara Katliamı sonrası Adana’da katıldığı bir cenazede yaptığı konuşma nedeniyle "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini aşağılama" suçlamasıyla açılan dava, Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemeye getirilmeyen Yüksekdağ, savunmasını SEGBİS ile yaptı.
 
HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve partililerin yer aldığı duruşma salonuna basın mensupları alınmayarak, duruşmayı takip etmelerine izin verilmedi.
 
Kimlik tespitinin ardından yaptığı savunmasında Yüksekdağ, hakkındaki iddiaların tamamen siyasi yönlendirmelerden ibaret olduğunu söyledi.

Yargının tarihi bir sınavdan geçtiğini söyleyen Yüksekdağ, şunları söyledi:
 
"Ben Türkiye’nin 3 büyük partisinden birisinin milletvekiliyim. Şuan halen dokunulmazlığım devam etmektedir. Sözlerimin yargılamaya konu olması hukuki garabetin göstergesidir. Sözlerimi iktidar partisi hedef göstererek çarpıtmaktadır. Ancak darbenin hüküm sürdüğü ülkelerde milletvekilleri tutukludur. Bu bur utanç tablosudur. Esas yargılanması gereken benim 12 kişinin katliamından sonra sarf ettiğim sözler değildir. Esas yargılanması gereken bu katliamın sorumlularıdır. Sadece barış dileyen insanların cenazesine katıldığımız için tutuklandık. En büyük haksızlık budur. Katliam sonrası halkımızın doğal tepkilerinin savunucusu olduk, eleştiride bulunduk. Asıl 10 Ekim katliamını gerçekleştirenler yargılanmalıdır. 10 Ekim katliamı son duruşmasında söylenenleri ben bir yıl önce söylediğim için yargılanıyorum. Yargılanması gerekenin ve hesap vermesi gerekenin kim olduğu açıktır.
 
Bu katliamı gerçekleştirenleri açığa çıkarmaya siyasi aslı sorumludur. Katliamda can verenleri saygıyla anıyorum. Barış ve özgürlük mücadelesine devam edeceğiz. Son olarak iddiaların mesnetsiz olduğunu ve siyasilerin yönlendirilmesi ile açılmış dava olduğunu görüyorum. Siyasi kimliği nedeniyle yargılanma büyük bir ayıptır. Benim hakkımda verilmesi gereken esaslı karar beraat kararıdır. Bundan sonraki duruşmalarda bağışık tutulmayı istiyorum."
 
DURUŞMA ERTELENDİ
 
Hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini söyleyen Yüksekdağ, aksi kararda ise lehine olan yasa yükümlülükler uygulanarak, CMK’nin 231. Maddesi gereğince hükmün geriye bırakılmasını talep etti.

Davanın bir sonraki duruşması 28 Mart 2017'ye ertelendi.
 
Duruşma sonrası HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, partililerle birlikte Adliye binası önünde açıklama yaptı. Irgat, yargılamanın kanunsuz olduğunun altını çizerek, eşbaşkanlar ve milletvekillerinin tutuklanmasının siyasi kararlar ışığında olduğunu söyledi.