Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 17 Ağustos'ta Şemdinli'de PKK'lilerle karşılaşan 10 milletvekili hakkında hazırladığı fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Fezlekede, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları isteniyor.

Fezlekede milletvekillerinin, PKK'lilerle karşılaşması, "buluşma" olarak nitelenirken, 15 sayfalık fezleke, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Fezlekede, Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ile grupta yer alan BDP'li milletvekilleri Adil Kurt, Sebahat Tuncel, Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioğlu, Halil Aksoy, Ertuğrul Kürkçü, Esat Canan, İdris Baluken ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, ''PKK ve KCK silahlı terör örgütüne yardım etmek'' suçundan TCK'nin 5237 sayılı kanunun 220'ye 7'nci ve 314'e 2'nci maddeleri ile TMK'nin 3713'e 5'inci maddesi gereğince soruşturma açılmasına izin verilmesi talep edildi.

PKK'lilerle buluşmanın "bilinçli bir şekilde gerçekleştiği" ileri sürülen fezlekede, bağımsız ve devletsiz alanlar oluşturmak isteyen PKK'nin bu konuda başarılı olamayınca, "bilinçli" bir buluşma ile Türkiye ve dünya kamuoyuna mesaj vermeye çalıştığı iddia edildi.

Milletvekilleri ile PKK'liler arasında gerçekleşen görüşmede, PKK'nin bölgede fiili bir hakimiyet oluşturmaya çalıştığı öne sürülürken, "Olay günü grup içerisinde bulunan 10 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, milletvekilliklerinin düşürülmesi ve ilgili maddeler uyarınca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları'' isteniyor.

KIŞANAK: FEZLEKEYLE KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, kendisinin de aralarında bulunduğu BDP’li 10 milletvekili hakkında Adalet Bakanlığı’na fezleke yollanmasına ilişkin olarak, “Bizim fezleke ile kaybedecek zamanımız yok. Biz halkın iradesini ortaya çıkarmaya devam edeceğiz. Bu halka karşı sorumluluğumuzu yapıyoruz” dedi.

Kışanak, dokunulmazlık tartışmasının ve fezlekelerin Türkiye’de demokrasinin olmadığının açık bir göstergesi olduğunu belirterek, Şemdinli’de Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çıplak ve yalın bir halinin ortaya çıktığını, bundan başka bir şeyin olmadığını söyledi.

Kışanak, Şemdinli konusunda zoraki yorumların Kürt sorununda çözüm getirmeyeceğinin altını çizerek, “Ortada büyük bir sorun var. Hak ve özgürlükler sorunudur. Talepler ortadadır. Bu konuda konulan ambargolar nedeniyle artan çatışmalar söz konusu” dedi. (cnn ve yüksekovahaber'den derlenmiştir)