Fethullah Gülen’in bazen geri adımın, ileriye doğru 10 adım atmak gibi olduğunu söylemesine rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Fethullah Gülen'i hedef alan ifadeler kullanmıştı. Gülen de Başbakan’a aynı ağırlıkta yanıt verdi.

Erdoğan "kızlarımız büyük zulümler gördü. Kim verecek bunların hesabını... O dönemlerde başörtüsü füruattır diyenler oldu" demişti. Erdoğan'ın konuşmasında bahsettiği "başörtüsü füruattır" sözleri Fethullah Gülen'e aitti. Erdoğan'ın Cemaat'e yönelik başka bir göndermesi de "Sizi biz okuttuk neferimiz olacaksınız demediler" sözleriyle imam hatip neslinden bahsederken olmuştu.

28 Şubat yıllarını hatırlatan Erdoğan, "28 Şubat bu ülkeye çok şeyler kaybettirdi. Bazıları da nedense rahatı görünce farklı bir duruma büründüler. Biz böyle olsun istemezdik. Ama bu da oldu maalesef" ifadelerini kullanmıştı.

“BİRİNİ YERDEN YERE VURMAK İÇİN BİR HAFİFLİĞE KENDİSİNİ SALMIŞ OLABİLİR”

Fethullah Gülen, Erdoğan'ın 'füruat' sözlerine ayetle yanıt verdi: Cahiller kendilerine laf atarsa "Selametle!" derler; boş söz ve işlere rastladıklarında vakarla oradan geçip giderler.

2006 yılındaki bir konuşmasında "başörtüsü furuattır" sözüyle dikkatleri üzerine çeken Gülen, görüşlerini yineledi. Gülen, Başbakan’a ve kendisini eleştirenlere gönderme yaparak "Sırf sadece birini yerden yere vurmak için bir hafifliğe kendisini salmış olabilir. Fakat Kur'an'a gönül vermiş insanlar, hafif olmamalılar" diye cevap verdi.

Gülen, Başbakan Erdoğan'ın cemaate yönelik 'kara propaganda' ve 'füruat' sözlerine cevap verdi.  Fethullah Gülen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "dershanelerin kapatılması" kararının ardından Gülen cemaatine yönelik "kara propaganda" ve son olarak da 28 Şubat dönemini hatırlatıp Gülen'e göndermede bulunduğu, "o dönemlerde başörtüsü füruattır diyenler oldu" sözlerine cevaben, “Rahman’ın has kulları o kimselerdir ki onlar yerde tevazu ile yürürler. Cahiller kendilerine laf atarsa “Selametle!” derler; boş söz ve işlere rastladıklarında vakarla oradan geçip giderler" ayeti ile göndermede bulunarak karşılık verdi.

Herkul.org sitesinde yayımlanan konuşmasında Gülen ayrıca, cemaatin tek kurumsal yüzü olarak bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV), "önceki seçimler arefesinde denenmiş olan özel hayatın mahremiyetini ihlal edici ahlak dışı metod ve girişimlerin, tekrar denenebileceğine dair endişe verici işaretler görülmektedir" açıklamalarına da değinerek, "kimsenin günahının takipçisi olmamak, başkalarının hatalarını araştırmamak ve onların 'amme hukukuna girmeyen' kusurlarına göz yummak" gerektiğini ifade etti.

Gülen konuşmasında, “füruat” sözünü eleştirenlere, "çıkar birisi sizi "füru" dediğinizden dolayı tenit edebilir, hemen onu tenkite yönelmemelisin, şuna vermelisiniz; usûlü din uleması usûl ve füru birbirinden ayırmıştır. Bazı meseleler dinin temel disiplinleridir; onları demediği, etmediği ve yapmadığı zaman insan dinin dışına çıkar. Bazı şeyler de vardır ki fürudur onlar usule göre. Temel disiplinlere göre usulü din ulemasının, sahabe-i kiramın tarzı telekkilerine dayandırarak ortaya koyduğu disiplinlerdir bunlar. Onu yapmadığı zaman kafir olmaz." ifadelerini kullandı.

Gülen şöyle devam etti:

“Bir, usulü din ulemasının bu mevzudaki usul furu, tefrikini bilemeyebilir o. İki, sırf sadece birini yerden yere vurmak için bir hafifliğe kendisini salmış olabilir. Fakat Kur'an'a gönül vermiş insanlar, hafif olmamalılar önce. Küre-i arzda tartıldıkları zaman küre-i arzın kefesinde bulunduğu o kefe yukarı kalkmalı, o insan ağır basmalıdır. Allah nezdindeki kıymeti harbiyesiyle. Katiyyen o türlü şeye densizlik dememeye dikkat ediyorum. O tavra o üsluba.

KÖTÜLÜĞE KÖTÜLÜKLE MUKABELEDE BULUNMAYIN

Hizmet hareketi üyelerinin kara propaganda ve ağır suçlamalara karşı nasıl davranması gerektiğini anlatan Gülen, kötülüklere aynıyla karşılık verilmemesini istedi. Gülen konuşmasına şöyle devam etti:

"Yediler içtiler malikanelerde yattılar, hiçbiri doğru değil bunların. Bunlara karşı mukabelede bulunduğunuz zaman bir şöyle diyebilirsiniz. Yalan söylüyorsunuz, var mısınız bu meseleyi ispata. Yok ise dünyada bağışlayın en alçak insanısınız, eğer dediğiniz şey doğruysa Allah bizi yerin dibine batırsın. Yok doğru değilse Allah evinize ocağınıza ateşler salsın. Bir böyle demem var. Fakat böyle demeyin zinhar. Kur'an'a gönül vermişseniz şöyle de denebilir. Bu mümin kardeşlerimiz ihtimal bazı meseleleri doğru tespit edememişler, doğru göremiyorlar. Usul furu farklılığını bilemiyorlar. Veya sürekli bir karanlık iklimde bulunduklarından dolayı herhalde imanlarına rağmen, böyle bir kayma yaşıyorlar. "

BİZE DÜŞEN ŞEY TEMKİNLİ OLMAK

"Müslümanları karalama kampanyasının müslümanca bir tavır olmadığını belirten Gülen, şunları söyledi:

"Onlar dinden çıktı diyemezsiniz derseniz dinden çıkarsınız. Fakat her mümin her sıfatı mümin değildir. Her kafirin her sıfatı kair değildir diyor bir büyük müceddid. Bazı müminlerde kafir sıfatı olabilir. Gıybet kafir sıfatıdır. Biri aleyhinde atıp tutmak kafir sıfatıdır. Olumlu cereyanı engellemeye çalışmak kafir sıfatıdır. Fakat bunu yapan insan kafir olmaz. Bize düşen şey temkinli olmaktır. Onlar sizi ayıpladılar. Müstehcen şeyler yapmışsınız. Aynı şeyleri söylemekle mukabelede bulunmamak lazım. "

FETHULLAH GÜLEN'İN FURUAT AÇIKLAMASI NEDİR?

Son günlerde sıkça kullanılan bir kelime var: Furuat.

Peki Furuat Ne Demek? Furuat Nedir? Furuat'ın Anlamı Nedir?

Furuat'in sözlükteki anlamı; dallar, budaklar, şubeler, ikinci derecede önemli olan şeyler demektir.

Hakkında kesin hüküm bulunmayıp içtihada konu olan dinî meseleler.

Dinin içtihadî meselelerine füruat adı verilir. Dinin nass’la sabit esasları ise, zaruriyat-ı diniye -esasat-ı İslâmiye gibi isimlerle ifade edilirler.

Mesela, abdest ve namaz dinin esaslarından ve zaruri emirlerindendir. Abdest alırken başın ne kadarının meshedileceği, namazda ellerin durumu... gibi içtihadi meseleler ise, furuattır.

Nassı Kur'an'la sabit farz kılınmış bir meselede, Furuat (fikih tabiri olarak) kullanılamaz. (Aktif Haber, Bugün vd.)