Roboski Katliamı’nda kardeşi ile 9 akrabasını kaybeden HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, katliamın yıldönümüne ilişkin cezaevinden gönderdiği mektubunda, “Bize düşen zalime ve kötülüğe boyun eğmemektir. Umudu ve direnişi büyütmektir” dedi. 

Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, 28 Aralık 2011 tarihinde Uludere’nin Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 sivilin yaşamını yitirmesinin 6’ncı yıl dönümü dolayısıyla bir mektup kaleme aldı. Katliamda kardeşi Serhat Encu ve 9 akrabasını kaybeden Encu, avukatları aracılığıyla gönderdiği mektubunda, her gün benzer katliamların yaşandığını dile getirdi.  
 
‘SORUMLULAR GÖREV BAŞINDA’ 
 
“Her katliamda olduğu gibi Roboski’de de failler aklandı ve terfi ettirildi” diyen Encu, katliamın Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybettirildiğini ifade etti.

Kendileri açısından Roboski’nin herhangi bir karanlık noktasının kalmadığını vurgulayan Encu, siyasi ve askeri sorumluların belli olup görevlerinin başında olduğunu kaydetti. Sorumluların yargılanmasını beklediklerinin altını çizen Encu, şöyle devam etti: “6 yıldır Roboski aileleri öncülüğünde halkımız ve insan hakları savunucuları bunun mücadelesini vermektedir. Bu adalet ve vicdan mücadelesi verenler hakkında bugüne kadar sayısız soruşturma açılmıştır. Birçok kişi tutuklanmış ve para cezasına çarptırılmıştır. Tüm bu baskı ve hukuksuzluklar ile birlikte Roboski Katliamı’nın sorumlularını yargılamayanlar 4 Kasım’da halkın iradesine darbe vurarak beni tutuklamıştır.” 
 
‘YARGI VE İKTİDAR ORTAK HAREKET EDİYOR’  
 
Kendisinin tutuklanması ile birlikte iktidarın Roboski’ye olan bakış açısını bir kez daha gösterdiğini aktaran Encu, “Kürtlerin ve muhaliflerin canı söz konusu olduğunda iktidar ve yargı aynı zihniyet doğrultusunda hareket ediyor. Tarihte bunun sayısız örneği mevcuttur. Uğur Kaymaz’dan, Ceylan Önkal’a, Ali İsmail Kokrmaz’dan, Berkin Elvan’a, Hrant Dink’ten, Tahir Elçi’ye kadar bu böyle sürmüştür. Çünkü devlet anlayışında insanı yaşatma yoktur. Devleti yaşatma vardır. Bu sakat bir anlayıştır” diye belirtti. 
 
Tüm bunlara rağmen kendilerine düşenin, hukuksuzluk ve zorbalığa karşı haykırmak olduğunu söyleyen Encu, devamında şunları dile getirdi: “Bize düşen zalime ve kötülüğe boyun eğmemektir. Umudu ve direnişi büyütmektir. Çünkü direniş vicdandır, ahlaktır. Demokratik bir haktır. Bu inançla bir kez daha Roboski Katliamı şahsında tüm katliamlarda yaşamlarını yitirenleri sevgi ve özlemle anıyorum. Bu katliamları gerçekleştirenleri lanetliyorum.”  

Kaynak: Mezopotamya Ajansı