Tek seferde hakkında 10 fezleke düzenlenen HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, her adımlarının fezleke konusu yapıldığını belirterek, “HDP’li vekiller için özel bir savcı görevlendirilmiş ve sadece bu görevi yürütüyor. Trajikomik bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik fezleke yağmuru başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan’ın milletvekillerinin yasama dokunulmazlıkları kaldırılmasına dair yapılan oylama öncesinde, HDP milletvekilleri için “Yargıya gönderin, bedeli neyse ödesinler” şeklindeki açıklaması fezlekelerin hızlandırılasında en büyük etken oldu. 

HDP milletvekilleri hakkında 2007 ile 2015 yılları arasında toplam 182 fezleke düzenlenirken, 7 Haziran 2015’ten dokunulmazlıkların kaldırıldığı 20 Mayıs 2016 tarihleri arasındaki süre içinde de 328 fezleke düzenlendi. 328 fezlekenin 154’ü ise yasama dokunulmazlıkları kaldırılmadan bir ay önce Meclise gönderildi. 59 milletvekili olan HDP’nin 55 milletvekili hakkında toplam 510 fezleke bulunuyor. 

Milletvekilleri hakkında açılan soruşturmaların Meclis’e gönderilmesi ardından 28 Kasım tarihli “Tezkereler” yazısında; 64’ü HDP, 46’sı CHP olmak üzere 124 milletvekili hakkında fezleke hazırlandı.

HDP milletvekilleri Celal Doğan, Garo Paylan, Erdal Ataş ve Mahmut Celadet Gaydalı hakkında fezleke bulunmazken, son tezkerede Mahmut Celadet Gaydalı hakkında da dokunulmazlığın kaldırılması yönünde fezleke hazırlandı.

UCA’NIN HER ADIMINA FEZLEKE

Hakkında 10 adet fezleke hazırlanan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, sosyal medya paylaşımları, 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin düzenlenen basın toplantısı yaptığı açıklamalar, Avrupa’da Kürtçe yayın yapan Sterk Tv televizyonuna telefonla katılarak yaptığı açıklamalar, Barış Anneleri Meclisi’nin 11 Nisan’da PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması için başlattığı açlık grevi eylemine destek vermesi, yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazelerine katılmak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptığı açıklamalar, 2 Nisan’da Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan HDP’nin seçim irtibat bürosunun açılışında yaptığı konuşma, KHK ile kapatılan Özgür Kadın Kongresi’nin (KJA) “Önderliğime, toprağıma, özgürlüğüme sahip çıkıyorum” kampanyası kapsamında yaptığı konuşmalar, 12 Şubat’ta Diyarbakır’da bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında Kürt Kadın Çalıştayı’nda Kürt ulusal birliğine ilişkin yaptığı konuşmalar fezleke konuları arasında. Uca’nın dokunulmazlığının kaldırılması durumunda hakkında hazırlanan fezlekeler kapsamında, “Örgüt üyesi olmak”, “Suçu ve suçluyu övmek”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” suçlamalarıyla yargılanacak. 

‘BÜTÜN YAŞAMIMIZ FEZLEKEYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR’

Hakkında düzenlenen fezlekelere ilişkin konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, hükümetin dokunulmazlıkları kaldırılmasıyla HDP’yi siyasi çalışmalarından koparmayı hedeflediğini belirterek, “HDP’ye karşı siyasi darbe süreci başlatıldı ve eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimiz tutuklandı” dedi. Tek seferde hakkında 10 fezlekenin düzenlendiğini hatırlatan Uca, “Yaptığım her şey fezleke konusu oldu. Jin Haber Ajansı (JİNHA) için bir günlük gönüllü muhabirlik yaptığım sırada haber takibi yaptığım olay dahi, fezleke konusu oldu. Bütün yaşamımız fezlekeye dönüştürülüyor. Skandal ötesi bir şey, Meclis’te saldırıya uğruyoruz, sokakta fezlekelere maruz kalıyoruz” dedi.

‘HDP’Lİ VEKİLLER İÇİN ÖZEL SAVCI GÖREVLENDİRİLMİŞ’

HDP’nin 9 milletvekilinin tutuklu olduğunu ve 5’nin ise milletvekilliğinin düşürüldüğünü hatırlatan Uca, şunları söyledi: “Fezlekelerle bizleri Meclis dışında bırakmak istiyorlar. HDP 6 milyon insanın iradesidir. Taziyelere de, eylem ve etkinliklere de katılacağız. Halkımızla birlikte zulme karşı mücadele edeceğiz. Hırsızlık yapanlar hakkında fezleke hazırlanmazken, bizim halk talepleri için attığımız her adım fezleke konusu oluyor. HDP’li vekiller için özel bir savcı görevlendirilmiş ve sadece bu görevi yürütüyor. Trajikomik bir durumla karşı karşıyayız.”

‘HER ADIMIMIZA SORUŞTURMA AÇANLAR YARGILANACAK’

Êzidî olduğunu ve DAİŞ’in Şengal’deki saldırılarını hatırlatan Uca, şöyle devam etti: “Dünya ülkeleri ülkenin hırsızlığını konuşuyor; ama hırsızlık yapanlar hakkında tek bir soruşturma ve fezleke yok. Ben halkıma karşı uygulanan zulme karşı sessiz kalamam. Tutuklu vekillerimiz hakkında soruşturma açanlar nasıl bugün tutuklu ise, bugün bizim her adımımıza soruşturma açanlar bir gün yargılanacak. Biz milyonların fikrini paylaşıyoruz.”

Kaynak: Özgür Paksoy – Devran Toptaş / Mezopotamya Ajansı