BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP ve Kürt kurumları sendika ile insan hakları örgütlerine yönelik operasyonun "Hukuk ve ahlak dışı" olduğunu belirterek, halkın Başbakan Erdoğan’dan hesap soracağını kaydetti. Demirtaş, "Bugünler elbet geçecek. Bu faşizm bitecek” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, aramaların devam ettiği BDP Diyarbakır İl binası önünde yaptığı açıklama ile operasyonları değerlendirdi. Açıklamaya BDP Diyarbakır milletvekilleri Altan Tan ile Nursel Aydoğan ve DTK Koordinasyon Kurulu üyesi ve BDP Muş Milletvekili Demir Çelik de katıldı. İl binasında yaptığı incelemelerin ardından açıklama yapan Demirtaş, operasyonları "Hukuk ve ahlak dışı" olarak değerlendirdi. Operasyonun talimatını Başbakan Tayip Erdoğan'ın verdiğini ifade eden Demirtaş, operasyonlar için "Hükümet tarafından yürütüldüğünü biliyoruz. Şimdi bir taraftan Kenan Evren darbe yapmış diye hakkında iddianame hazırlanıyor, Kenan Evren 'Kürt yoktur' diyordu. Onun darbesi bu yönlüydü. AKP'nin darbesi de 'Kürtleri yok edin' talimatıyla yapılan bir darbedir" dedi.

PARTİ BİNALARINA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Parti çalışanlarına ve halka çağrıda bulunan Demirtaş, herkesin moralli olmasını isteyerek, şöyle devam etti: "Bugünler elbet geçecek. Bu faşizm bitecek. Bu halk AKP'nin önünde, AKP'nin faşizan uygulamalarının önünde boyun eğmeyecek. Her yerde halkımız parti binalarına sahip çıkmalıdır. Her yerde halkımız basılan kurumlara gitmelidir. Sahip çıkmalıdır. Gün kaygı duyulacak korkulacak gün değil. Biz bu faşizmle çok karşılaştık. Faşizmle sadece direnilir. Faşizme karşı yalvarılmaz, ricada minnette bulunulmaz. Ona karşı sadece direnilir. Bundan anlarlar. Bütün halkımız hiç zaman kaybetmeden partisine sahip çıkarak, nasıl bir sahiplenme olduğunu göstermelidir."

HALK ERDOĞAN’DAN HESAP SORACAK

Demirtaş, operasyonları değerlendireceklerini sözlerine ekleyerek, "Ancak Başbakan şunu bilmelidir ki, kim ki bugüne kadar halkına zulüm uygulamışsa hangi yönetim halkına hukuksuzluk yapmışsa, kanun dışı davranmışsa halk onun hesabını sormuştur. Halk siyasi iradesini yalnız bırakmayacaktır. Biz bundan kuşku duymuyoruz. Kendimizden şüphemiz yoktur. Bir milletvekillinin dokunulmazlığı bile tanınmıyorsa, kanunu bu kadar açık bir şekilde çiğniyorlarsa kimse bize 'kanunlar uygulanıyor, adil yargının görevidir, işidir' demesin. Bu operasyonların tamamı siyasidir. AKP'nin polisleri AKP'nin emriyle bu işi yapıyorlar. Bu saatten sonra da 'Türkiye'de demokratik siyaset güçleniyor. Bu operasyonlar siyaseti güçlendiriyor safsatalarını anlatmasınlar'. Halk iradesinin kırılmadığını kırılmayacağını da halkımız meydanlarda alanlarda gösteriyor. Bizim açımızdan siyasi olarak bedeli ne olursa olsun, üstümüze ne kadar geliyorlarsa gelsinler biz mücadelemizde haklıyız. Meşru taleplerimiz var. Eğer bugün bu şekilde Türkiye'de Kürt halkı başta olmak üzere bütün muhalefet susturulmak isteniyorsa buna karşı verilmesi gereken tepki susmamaktır" diye konuştu.

SUSMAK ONURSUZLUKTUR

"Susmak, boyun eğmek bizler açısından onursuzluktur" diyen Demirtaş, Türk halkına da çağrıda bulunarak, Kürt halkı üstündeki bu baskıyı iyi görmelerini istedi. Demirtaş, Diyarbakır'da yüzde 65 kadar oy almış bir partinin binası bu şekilde basılamayacağını ve Van'da deprem geçirmiş bir belediyenin, bir il binasının bu şekilde basılamayacağını dile getirerek, "BDP'nin çalışmasını engellemek için önlemek için bu baskılar ön alamaz. Biz mücadelemizi bütün sahalarda sürdüreceğiz. Bu faşizan günler geçecektir, biz kazanacağız. İçeride şu an Başbakan'ın talimatlarını yerine getirmeye çalışıyorlar" dedi.

Bu arada, Ankara’da parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da, Leyla Zana’nın bir milletvekili olduğunu ve bunun herkes tarafından bilinmesine rağmen evine girildiğini belirterek, operasyonun adalete ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğunu savundu.

Kışanak, "Ortada bir suç ve bir örgüt varsa bir defada operasyonunu yapar bitirirsin, kesintisiz olarak üç yıl devam eden operasyonlar zinciri, bu işin hukuki olmadığının zaten temel göstergesidir. Kırılmak istenen bir irade, teslim alınmak istenen bir demokratik siyaset var" dedi.

Basın toplantısına Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk de katıldı.