Tutuklu bulunan Van Milletvekili Kemal Aktaş, Facebook sansürünü Meclis gündemine taşıdı.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan aracılığıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aktaş, Gezi direnişinin ardından sosyal medya kullanımının arttığını belirtti.

Aktaş, Bakan Yıldırım'ın "Facebook uzun zamandır Türk makamlarıyla uyumlu bir çalışma içinde bulunuyor. Onlarla bir sorunumuz yok" açıklamasından sonra muhalif çizgide yayın yapan ve büyük çoğunluğu BDP ya da milletvekillerine ait olan Facebook sayfalarının kapatıldığını hatırlattı.

Bakan Yıldırım'a "Hükümetiniz Facebook ya da Twitter platformlarında, muhalif sayfalara yönelik toplu şikayet kampanyaları organize etmekte veya ettirmekte midir?" diyen soran Aktaş, hükümetin ulusal ya da uluslararası medya kuruluşları üzerinde baskı oluşturmaya çalışıp çalışmadığını sordu.

Facebook'un Türk devleti ile paylaştığı bilgilerin kapsamı, niteliği ve içeriğinin açıklanmasını isteyen Aktaş, şu soruları yöneltti:

"Hükümetiniz ve bakanlığınızın sosyal paylaşım ağları temsilcileriyle yapmış olduğu çalışmalar ne kapsamda sürmektedir?

Demokratik hak ve özgürlükler hususunda tırmanmakta olan kaygılara karşı kamuoyuna güvence vermek için tarafınızca izlenen bir yaklaşım söz konusu mudur?

Facebook ya da bir diğer sosyal medya platformunda, hukuka aykırı yayın yapan bir hesapla ilgili olarak bakanlığınızca izlenen prosedür nedir?

Bu çerçevede sık karşılaşılan ihlaller ve ilgili suç tanımları hangileridir? Hükümetinizin Facebook'tan Barış ve Demokrasi Partisi Genel Merkezi ve milletvekillerince işletilen ya da hükümetinize muhalif çizgide yayın yapan hesapların kapatılmasına yönelik bir talebi olmuş mudur? Olmuşsa bunun gerekçeleri nedir?

Eğer söz konusu sayfaların kapatılmasına yönelik bir talebiniz olmamış ise, aksine yurttaşlarımızın düşünce ve doğru haber alma özgürlüğünü kısıtlayan bu tür katı sansürcü uygulamaların son bulması için bir girişiminiz olmuş mudur?" (ETHA)