Facebook yoğun tepkilere rağmen Kürtleri hedef alan sansüre devam ediyor. AKP’nin yürüttüğü görüşmelerden sonra özellikle Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) sayfasını kapatan Facebook, bu kez BDP İstanbul İl Örgütü'nün resmi Facebook hesabını da kapattı.

Facebook yönetiminden “Bu sayfa facebook tarafından yayından kaldırılmıştır" açıklamasının geldiğini belirten BDP İstanbul İl Örgütü, “Partimizin yayın hakkına bir müdahale olarak düşündüğümüz bu kararı protesto ediyoruz” dedi.

Sayfalarını kapatılmasını düşünce ve ifade hakkına yönelik bir saldırı olarak nitelendiren BDP açıklamasında şunlara yer verdi:

“Bu kararı düşünce ve ifade hakkına saldırı olarak kabul ediyoruz. İfade hakkı temel insan hakkıdır. Konu, bir siyasi partinin kendisini ifade etmesi konusu olunca işin boyutu daha da önem taşımaktadır. Milyonlarca taraftarı olan ve büyük bir bölümü facebook takipçisi olduğunu düşündüğümüzde, facebook’un, izahta zorlandığımız bu kararına karşı demokrat kamuoyunu tavır almaya çağırıyoruz.”

Özellikle Türkiye'deki barış süreci ve Gezi Parkı direnişiyle birlikte Facebook'ta muhalif sayfalara yönelik sansürde büyük bir artış gözlendi. Bunun üzerine Avrupa, ABD ve Türkiye'den toplam 101 üniversitede görev yapan 270 akademisyen Facebook'un sansür uygulamalarını kınayan bir bildiriye imza attı.

İmza kampanyalarını ve taleplerini Londra’daki Facebook yetkililerine ulaştıran Kürt aktivistler sansür uygulamasına son verilmesini istemişti. Buradaki yetkililer değişen koşullara ayak uyduramaması durumunda Facebook'un gülünç durumlara düşme tehlikesi olduğunu söylemişti. Aynı yetkililer uluslararası hukuk ve insan hakları çerçevesinde kendi iç kurallarını tekrar gözden geçireceklerine dair söz vermişti. (ANF)