BDP Basın Yayın Komisyonu, BDP İstanbul İl Örgütü sayfasının ardından BDP Genel Merkez sayfasının da Facebook tarafından kapatıldığını duyurdu. 

'PARTİMİZE YÖNELİK SANSÜR GİDEREK ARTIYOR'

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, Gezi Direnişi günlerinde sosyal medyanın değerini keşfeden AKP ile Facebook’un işbirliğinin hız kesmeden devam ettiği belirtilerek, "Bu işbirliğinin bir sonucu olarak da Facebook’ta partimize yönelik sansür giderek artıyor. Facebook’un partimize yönelik sansür politikası, siyasal alanda yürütülen baskı politikasının bir benzeridir. BDP’nin sosyal medyada giderek artmaya başlayan etkinliğinden rahatsız olan çevreler, partimizin siyasi, politik, barışçıl mesajlarının sosyal medya üzerinden yaygınlaşmasını engellemek amacıyla çağ dışı yol ve yöntemlere başvurmaktadır" denildi.

'SANSÜRÜN ARKASINDA FACEBOOK-AKP İŞ BİRLİĞİ VAR'

Açıklamada, İstanbul İl Örgütü sayfasının ardından, bu kez de Genel Merkeze ait sayfanın Facebook tarafından kapatıldığı belirtilerek, "Facebook’un bu sansürcü anlayışının altında AKP ile yürüttüğü çıkar işbirliği yatmaktadır. Türkiye’de ofis açarak reklam pastasına doğrudan erişmek isteyen Facebook, bu hedefini gerçekleştirmek için AKP ile işbirliği kapsamında partimizin sayfalarını kapatmaktadır" denildi.

Yapılan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Partimizin görevlendirdiği bir heyetle Facebook yetkililerinin geçtiğimiz ay Londra’da yüz yüze yaptığı görüşmelerde Facebook yetkilileri, uygulamalarındaki hataları kabul ederek politikalarını Türkiye gerçeklerine göre güncelleyeceklerini belirtmişlerdi. Ancak, terk etmiş gibi göründükleri sansürcü anlayışlarının son örnekleri, Facebook yetkililerinin bu yönlü sözlerinin bir geçiştirme, oyalama ve zamana yayma tavrı olduğunu açığa çıkarmıştır. Şirketin sansürcü anlayışı, tüm itirazlarımıza ve haklı argümanlarımıza rağmen aynen devam etmektedir.

GEREKÇE: KÜRDİSTAN SÖZCÜĞÜ

Bunun en somut göstergesi Genel Merkezimize ait sayfanın kapatılmasıdır. Facebook kapatmaya gerekçe olarak da, bir paylaşımda geçen “Kürdistan” sözcüğünü göstermiştir. “Kürdistan” sözcüğü meşru ve yasal bir sözcük, Facebook’un bunu yasaklaması ise akıl dışıdır. Facebook ya AKP iktidarının sosyal medya sansürünün şaşmaz bir uygulayıcısı ya da masa başında hayatın doğal akışının farkında olmayan bir asosyal platformdur.

Geçtiğimiz günlerde basına yansıdığı üzere Facebook, “kafa kesme eylemi içeren video ve fotoğrafların kullanıcılar tarafından kutlama değil de kınama amaçlı konması halinde yasaklanmayacağı” gibi medya tarihine kara bir leke olarak geçecek bir politikayla, insanlık dışı videoların yayınını serbest bırakmayı seçebilmiştir. İnsanlık suçu görüntülerin yayınlanmasını serbest bırakan Facebook’un, “Kürdistan” ifadesini kapatma gerekçesi yapması Kürt halkına ve onun değerlerine karşı tahammülsüzlüğün bir sonucudur.

'SANSÜRCÜ FACEBOOK'

Facebook bu tutumuyla bir süredir kendine atfedilen sansürcü sıfatını kalıcılaştırmak, “sansürcü Facebook” markasını zihinlere kazımak için elinden geleni yapmaktadır. Evrensel medya ilkeleri ve basın özgürlüğü kriterlerine uyması beklenen Facebook, tam tersine Türkiye’deki sansürcü, baskıcı zihniyetle adet yarış halindedir. Facebook’un bu tutumu soysal medya adına utanç vericidir.

Elbette Facebook’un bu sansürcü zihniyeti tekil değildir. Bu zihniyetin bariz ortağı AKP’dir.Medyada en küçük muhalif sese bile tahammül göstermeyen, o sesi boğmak için elinden geleni yapan AKP’nin, giderek gelişen sosyal medyaya da aynı anlayışı taşımak istemesinde şaşılacak bir şey yok. Şaşırtıcı olan, kendisini özgürlükçü bir kuruluş olarak sunan Facebook’un bu histerik sansürcülüğe ortak olarak AKP ile tam bir uyum içinde çalışmasıdır.

FACEBOOK KULLANICILARINA ÇAĞRI

Facebook’un sansürcü tutumunu esefle kınıyoruz. Tüm Facebook kullanıcılarını da bu konuda tavır almaya çağırıyoruz. Facebook bu çağdışı, yasakçı, sansürcü yaklaşımını bir an önce terk etmeli, özgürlükçü bir çizgiye geçmelidir. Sadece partimizin kurumsal sayfalarını değil, evrensel ilkelere, tutarlı ve özgürlükçü bir yorum çerçevesinde uyan tüm muhalif sayfaları açmalıdır. Bunun sağlanması için sesimizi yerel ve uluslararası her türlü platformda, internette yükseltmeye devam edeceğiz." (Yüksekova haber)