Sayıları 3 bine yakın Ezidi yurttaş, bekleyiş halinde oldukları Federe Kürdistan'ın Karaçalı (Kora Çalê) ve Keşen bölgesinden sınırı geçerek gerçekleştirdikleri zorlu yolculuğun ardından Roboski köyüne ulaştı.

Onlarca kilometrelik yürüyüşün ardından Roboski'ye ulaşan Ezidilerin kimi kırılmış ayağı zor bela yürürken, kimi ise bebeklerini beşik yerine meyve kasasına koyarak taşıdılar.

IŞİD’in zulmünden kurtulmak için yurtlarını terk etmek zorunda kalan sayıları 3 bine yakın Ezidi yurttaş, sınırın geçmek için bekleyiş halinde oldukları Federe Kürdistan'ın Karaçalı (Kora Çalê) ve Keşen bölgesinden sınırı geçmek üzere sabah saatlerinde yola çıktı.

Ezidilerin gelecekleri haberini alan Roboskililer de onları karşılamak için bulundukları kısıtlı imkanlarına rağmen daha önce katledilen 34 yakınlarının cenazelerini taşıdıkları traktörlerin yanı sıra minübüs, kamyonet ve pikaplarla Yıldızlı yaylasına geldi.

ROBOSKİ’YE  ULAŞTILAR

Kimisinin ayağında ayakkabı bile olmayan Ezidiler, geçtikleri yolda toz, toprak içinde kaldı. Günlerdir perişan halde süren yolculukları boyunca daha da güçsüz düşen yaşlı ve hastaların grup içerisinde bulunan gençlerce sırtta taşınarak sınırdan geçirildiği görüldü.

Roboskililerin yardıma koştukları binlerce insana beraberlerinde getirdikleri su ve ekmeği sunmaları toz toprak içinde kalan yüzlerde azda olsa bir tebessüm oluşturdu.

Araçlara bindirilerek Roboski köyü içinde bulunan ağaçlık alana taşınan yurttaşlara üzerlerindeki tozu, toprağı temizlenmesine yardım edilmesinin ardından daha önceden hazırlanan yemekler sunuldu.

Çıktıkları zorlu yolculukta Ezidilerin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında hiçbir siyasi parti veya kurumun olmaması dikkat çekerken, Roboski köylüleri kısıtlı imkanlarıyla temel ihtiyaçlarını karşıladı. (DİHA)