IŞİD’in Şengal'da yaptığı katliamın üzerinden bir yıl geçti. Büyük kayıplar veren Ezîdiler, bir yıl içerisinde savunmalarını oluşturdu, meclislerini kurdu.

Ezîdi Meclisi Sözcüsü Hıdır Faris, katliamın birinci yılında ETHA'ya konuştu. Ezîdiler örgütlü olmadıkları için büyük bir katliamla karşılaştıklarını belirten Faris, "Şengal'de 200 bine yakın Ezîdi silah kullanabilecek yaştaydı. Ancak hem örgütsüz olduğumuz hem de gençlerimiz eğitimsiz olduğu için öz savunma yapamadık" dedi.

'YBŞ ÖZSAVUNMA İHTİYACINDAN DOĞDU'

Örgütlülüğün önemine vurgu yapan Faris, Şengal Direniş Birlikleri'nin (YBŞ) öz savunma ihtiyacından doğduğunu belirtti.

Faris'in verdiği bilgiye göre, katliamın ardından kurulan YBŞ, 20 savaşçısını Şengal'in savunmasında kaybederken, Şengal'in en önemli silahlı güçlerinden biri olarak dikkat çekiyor. IŞİD'e karşı etkili eylemler düzenleyen YBŞ, Ezîdi Meclisi'ne bağlı olarak savunma görevini yerine getiriyor.

Kurulan meclisin aynı zamanda halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalıştığını da ifade eden Faris, yaşadıkları büyük değişimin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fikirleri aracılığıyla gerçekleştiğini belirtti.

Ezîdi Meclisi Sözcüsü Hıdır Faris şöyle konuştu: "Önemli gelişmeler yaşanmışsa da bunlar, Reber Apo'nun fikir ve düşünceleriyle oldu. Onun dışında kimse bu yolu önümüze koymadı. Kimse bize özerkliği göstermedi, her gelen üzerimize seyda oldu. Bugünden sonra Şengal bunu kabul etmeyecek. Bu fermanda hesap verdik, bundan sonra biz düşmandan hesap soracağız. Üzerimize siyaset yapıp bizleri köle yapanlara halkımızın örgütlülüğüyle cevap vereceğiz."

'ENTERNASYONALİSTLER ÖN SAFLARDA'

HPG/YJA Star ve MLKP gerillalarının Şengal'deki varlığına dikkat çeken Faris, "Gerilla bugüne kadar 150'ye yakın şehit verdi. Enternasyonalist savaşçılar yine en ön saflarda savaşıyor" dedi.

Suruç'ta gerçekleşen katliamı hatırlatan Faris, "Pirsus'ta (Suruç) katledilen sosyalistler, barış için oradaydılar. Yapmak istedikleri Kobanê'ye yardım götürmekti. Rojava halkına destek için oradaydılar. Sosyalistler, yüzlerce yıl geçse de başı dik bir şekilde, diktatörleri bu topraklarda bitirene kadar mücadele verip, bedel ödemeye hazırlar" diye konuştu. (ETHA)