İki gündür devam eden konferansın sonuç bildirgesinde Êzidilerin kültürlerinin korunması için Diyarbakır veya Mardin'de bu konuda bir merkez açılması, Kürdistan'daki Êzidilerin kutsal mekanlarının restore edilerek korunması, buna benzer konferansların en az iki yılda bir yapılması ve Êzidilerin örgütlenmesi yönünde kararlar alındı.

 

DTK İnanç ve Azınlık Komisyonu tarafından düzenlenen ve ünyanın birçok ülkesinden Êzidilerin katılımıyla gerçekleştirilen  Êzidi Konferansı'nda "Yok olmaya yüz tutan Êzidi kültürünün yaşatılması, ibadet yerlerinin korunması gerektiği" kaydedildi.

 

Sonuç bildirgesindeki kararları, kendisi de Êzidi olan, Avrupa Parlamentosu eski üyelerinden Feleknas Uca okudu. Sonuç bildirgesindeki kararlar ise şöyle:

 

- Konferansımız Dünya Êzidiler Kongresi'nin oluşumu için Kürt Ulusal Konferansı ve Birliği için ve aynı zamanda Êzdiler toplumu sorunlarını ve çözümleri için 'Kürdistan Êzidiler Toplumu Yönetimi'ne ihtiyaç görüyor.

 

- Sözcü seçilecek kişinin aynı zamanda kendi arasında çalışmalar için şu 3 komisyonu oluşturacak; Kongrenin oluşumu, Kürt Ulusal Konferans ve Birliği, Êzidi toplumunun sorunlarının çözümü komisyonu.

 

- Tüm Kürt siyasetçi ve öncülere çağrı yaparak kısa bir süre içinde Ulusal Kongre yapılmalı.

 

- Konferansımız Êzidi kadınların irade ve örgütlenmesini güçlendirecek Kadın Êzidiler Kurulu kurulmalı.

 

- Konferansta kadınların toplum içinde yaşadıkları sıkıntı ve sorunları dile getirilmiş, namus adı altında öldürülmeleri, çok eşli evlilik, iradesiz evlilikler, küçük yaşta evlendirme ve başlık parası mahkum edilmiştir.

 

- Tüm Êzidi mallarının ulusal bilinç ve birliğin geliştiği yer ve mekanlara taşınmasını talep ediyoruz.

 

- Konferans delegeleri Êzidi inancını araştıracak tarihçi ve sosyologlardan oluşan bir komisyonun oluşmasını öneriyor.

 

- Bu konferansın devamlı hale getirilmesi ve en az iki yılda bir yapılması gerekir.

 

- Kürdistan'ın bazı parçalarında iktidarlar tarafından Êzidilerin inancı tanınmıyor ve Êzidilere karşı inkar ve imha politikaları yürütülüyor. Tüm yetkili ve ilgili kesimlere çağrımız bu politikalara karşı mücadele yürütülmeli ki bu din ve inançların iradesi ve kimliği tanınmalı.

 

- Êzidilerin kültürünü korumak için Kuzey Kürdistan'da Diyarbakır veya Mardin'de çalışmaları için yer açılmalı.

 

- Kürdistan'ın tüm parçalarında Êzidilerin kutsal yerleri restore ve yenileme çalışmaları yapılması ve korunması gerekiyor.

 

- Devletler tarafından resmi din olarak kabul edilmeyen Êzidi dininin kabul ve tanınması için mücadele verilmesi ve bu ülkelerde kaç Êzidi yaşadığının tespiti yapılması gerekiyor.

 

- Konferansımızın delegeleri Irak Anayasası'nın 140. maddesi yerine getirilmesini öneriyor.

 

Konferansın sonuç bildirgesinin Avrupa ve Ortadoğu'da bulunan tüm Kürt kurumlarına, Federal Kürdistan Bölgesi hükümetine ve Kürt milletvekillerine gönderileceği öğrenildi. (ANF)