HDP milletvekili Ali Atalan, Ezidiler'in kaldığı Mardin'deki AFAD mülteci kampına IŞİD üyelerinin yerleştirildiğini iddia etti

HDP milletvekili Ali Atalan, Şengal'den kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Mardin Midyat'taki AFAD mülteci kampına yerleştirilen Ezidiler'in yanısıra kampa IŞİD militanlarının yerleştirildiğini iddia etti.

3 yıl önce kamp şoförü tarafından cinsel saldırıya uğrayan 26 yaşındaki Ezidî kadının intiharıyla gündeme gelen Midyad’daki AFAD kampı, bu kez bir başka iddiayla gündemde.

Artıgerçek'te yer alan habere göre kendisi de Ezidi olan milletvekili Atalan, Ezidi olmasına rağmen kampa alınmadığını, içeriden gelen bilgilere göre de IŞİD üyelerinin kampta barındırılmaya başlandığını söyledi.

Suriye'de IŞİD'e yönelik hava ve kara operasyonlarının ardından IŞİD militanlarının hem Türkiye hem de bölge ülkelerine kaçtıkları varsayılıyor.

Atalan, “Bize gelen bilgilere göre; o kampta Êzidîleri katleden IŞİD’ciler de var. Kampta örgütlenme yaptıklarını duyuyoruz. Bu kampa IŞİD’cilerin bilinçli getirildiklerine inanıyoruz. AFAD’a, kampa giriş için yazı yazdık; ama hala cevap bekliyoruz. Muhatap bulamıyoruz. Ancak telefon ve dışarıya çıkanlarla görüşebiliyoruz. Kampı denetleyip, yerinde görme şansımız olmuyor. Êzidîler, kendi katillerine emanet edilmiş durumda” dedi.

Êzidîlerin daha önce, Diyarbakır'daki kapmta kaldığını hatırlatan Atalan, “Êzidîler, Amed kampından zorla bu kampa getirildiler. Burada katilleriyle yaşamaya mahkum ediliyorlar. Burada IŞİD’cilerin olduğunu sadece içerdeki mülteciler değil, dışarıdaki halk da söylüyor” diye konuştu.

Êzidîlerin hastane ve ilaç alımında diğer mültecilerle aynı haklardan yararlanamadığını belirten Atalan, şunları söyledi: “Êzidîler, tıbbi imkanlardan yararlanamıyorlar, sürekli bir engelle karşılaşıyorlar. Bu sorunların kaynağı AKP Hükümeti’nin, Êzidîler ile ilgili zihniyetinden kaynaklanıyor. Özellikle de Şengal’den gelen Êzidîlerle ilgili sorun çıkarıyorlar. Mevcut hükümet Êzidîleri tanımıyor, inanç olarak görmüyor.”

Atalan son olarak, meclise konuyla ilgili soru önergesi vereceğini söyledi.