Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Türkiye'nin dış politikasına dair Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Özsoy, " Böyle 'Ey Rusya, ey Amerika, ey Avrupa' diye bağırarak, dış politikada bir yere gidemezsiniz. Gerilim yaşamadıkları ülke kalmamıştı. AB ile ilişkiler daha kaotik bir sürece savrulursa Türkiye ekonomisi için felaket olur” dedi.

Özsoy, Türkiye'nin dış politikasında uzun zamandır türbülanslar yaşandığını, Arap Baharı'ndan bu yana istikrarlı politikalar geliştiremediğini ve ciddi kırılmalar yaşadığını söyledi.
 
'ERKEN SEÇİME GİDEBİLİR'
 
Özsoy, Avrupa'dan gelen eleştirilere sert tepki vermenin de büyük bir yanılgı olduğunu savunarak şunları söyledi:
 
"Böyle 'Ey Rusya, ey Amerika, ey Avrupa' diye bağırarak, dış politikada bir yere gidemezsiniz. Gerilim yaşamadıkları ülke kalmamıştı. Görülüyor ki şimdi de Avrupa karşıtlığı üzerinden Türkiye'de bir popülist fırtına estirecekler. Malum referandum tartışmaları var. Baharda referandum olabilir. Cumhurbaşkanı amacına ulaşmazsa erken seçime gidebilir. Referandum veya olası erken seçimde mutlak surette bu defa Avrupa karşıtlığını iç siyaset malzemesi olarak kullanacak görülüyor."
 
Özsoy, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü müzakerelerin, AP tarafından geçici süreyle dondurulması yönünde alınan karar için de, kararın tavsiye niteliğinde ama görmezden gelinemeyecek nitelikte olduğunu söyledi.
Özsoy, Türkiye ile AB arasındaki ilişkinin sanki hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyeceğini söyledi.
 
'EKONOMİ İÇİN FELAKET OLUR'
 
Özsoy, "AB ile ilişkiler daha kaotik, daha gerilimli bir sürece savrulursa Türkiye ekonomisinin etkilenmesi tam anlamıyla bir felaket biçiminde olur" ifadelerini kullanarak, faturanın da halka çıkartılacağını dile getirdi.
 
OHAL sürecine yönelik de eleştiriler de bulunan Özsoy, şöyle devam etti:
 
"Darbe ile mücadele adı atında siz, 75 yaşındaki Ahmet Türk'ü bu yaşından sonra 'terör örgüt üyesi' diye cezaevine koyarsanız, dünya sizin ne terörle ne darbe ile mücadele ettiğinize inanmaz. Bu argümanların dünyada zerre kadar kıymeti harbiyesi yoktur."
 
Özsoy, bu gün saat 14.30'da Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu'ndan bir heyet ile Meclis HDP Grup Toplantı Salonu'nda bir araya gelecek.

(Kaynak: DİHABER)