Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ferdan Ergut, 12 Haziran'ın eski rejimin son seçimi olacağını söyledi. Ergut, "Toplumun rehabilitasyona ihtiyacı var. Bu böyle gitmez. Sorunlarımız yüzeyde değil, çok derinde. Türkiye'de sorunlar AKP'yle başlamadı. AKP ile bitmeyecek. AKP ile yatıp kalkma halinden kurtulmamız lazım. Sistem sorunları bunlar" dedi.

Kayseri EDP İl Başkanlığı'nda Genel Başkan Yardımcısı Fehim Caculi ile birlikte "12 Haziran sonrası Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu panele katılan Genel Başkan Ferdan Ergut, "12 Haziran öyle görünüyor ki eski rejimin son seçimi olacak. 12 Haziran'la birlikte yeni rejimin taşları döşenmeye başlayacak. Buna aday AKP ve CHP var. CHP eski rejimden olabildiği kadar kurumu ve kuralı yeni rejime taşımaya çalışacak. AKP de Orta Doğuda bölgesel güç olma rolünü yükselterek devam edecek. AKP için anayasa bu açıdan önemli. Türkiye'nin bazı ayak bağları var. Bu sorunlar AKP için ayakbağı olduğu ölçüde sorundur. Bunun dışında AKP'nin sorunlarla ilgili ilkesel çözüm önerisi yok. Türkiye tarihinin gördüğü en pragmatist partiyle yüz yüzeyiz. Meclis Anayasa yapma iradesini iki statükocu güce teslim edemez. Türkiye'de 'Mış' gibi yapma devri geçti. Artık Türkiye'de orta yolcu siyasetin mümkünatı yoktur” diye konuştu.

TOPLUMUN REHABİLİTASYONA İHTİYACI VAR

Türkiye'nin artık eskimiş anayasayla yönetilmesinin imkanı olmadığını vurgulayan Ergut, şunları söyledi: "Biz de farklı bileşenlerle bu seçimde biraraya geldik. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunu bütün gücümüzle destekliyoruz. Kitabi solculuk yapmayacağız, anti kitabi kapitalizm yapmayacağız. Türkiye'de sol siyaset kurgulayacaksam Hollanda'daymış gibi sol siyaset kurgulayamam. Bu ülkede, tarihten kaynaklanan mağduriyetler var. Bu mağduriyetlerle yüzleşeceğiz. Bütün mağdurlar 'Yetti gari' dediler ve meydana çıktılar. Aleviler öyle, Kürtler öyle, başörtülüler, öyle gayrimüslümler öyle. Hiçbir sistem partisi bu derin yapısal talepleri karşılayamaz. O yüzden orta yolcu siyasetin karşılığı kalmamıştır. Bu taleplerle doğrudan doğruya yüzleşecek, ortak zemin kuracak yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacı var Türkiye'nin, aksi takdirde çözülüyoruz. Laikler ayrı yerde, anti laikler başka yerde, Kürtlerle Türkler birbirine bulaşmıyor. Bu son derece tehlikeli. Toplumun rehabilitasyona ihtiyacı var. Bu böyle gitmez. Sorunlarımız yüzeyde değil çok derinde. AKP'yle başlamadı. AKP ile bitmeyecek. AKP ile yatıp kalkma halinden kurtulmamız lazım. Sistem sorunları bunlar. Bu hükümetle başlamadı. Kürt meselesi 150 yıllık, Alevi meselesi 500 yıllık, AB meselesi bana göre bin yıllık olan, hepsi tarihsel sorunlar. Bugüne kadar mağdur dinamikler hep kendi mağduriyetlerini anlattılar. Artık başörtüsü sorununu Aleviler sormaya, Kürtlerin neler yaşadığını Türkler sormaya başladı.”

İDRAK  MESELESİNİ CİDDİYE ALMAMIZ LAZIM

Ergut şöyle devam etti: “İdrak meselemiz var bizim. Kürt meselesini, Ermeni meselesini, Alevi meselesini idrak edemedik. İdrak meselesini ciddiye almamız lazım. Hiçbir mağdur kendi sorununu kendi başına çözemez. Sorunları öğrenerek çözebiliriz. Bugüne kadar Türkiye solu hep vaaz etti, toplumdan bir şey öğrenmedi, sorunları biliyordu ama hep vaaz etti” dedi.

Genel Başkan yardımcısı Fehim Caculi'nin Yeni Anayasa ile ilgili beklentileri anlattığı panel, soru cevaplarla devam etti.

(Panelden görüntüler aşağıdaki videodan izlenebilir)

HABERLER.COM