IŞİD militanlarının tam 134 gün süren ablukasının ardından Kürt YPG ve Peşmerge güçleri tarafından kurtarılan Suriye’nin kuzeyindeki Kobani şehri anıt kente dönüştürülüyor.

Birgün'de yer alan habere göre Kobani Kanton yönetimi, sokak sokak çatışmaların sonucunda harabeye dönen şehri, hem savaşın izlerini hem de elde edilen zaferin hafızalarda korunması amacıyla açık hava müzesi olarak muhafaza etme kararı aldı. Bunun yerine yetkililer biraz daha güneyde, Türkiye sınırına yaklaşık üç kilometre uzaklıkta olan ve zaman zaman el değiştirdiği için gündeme Meştenur Tepesi çevresinde yeni bir kentin inşa edileceğini belirtti.

Alınan karar doğrultusunda, yıkılan binalar ve hasar gören araçlara dokunulmayacak ve bölge yapılacak düzenleme sonrası ilerleyen süreçte ziyaretçilere açılacak. Yeni yerleşim alanında ise yeni konutlar yapılarak Kobanelilerin geri dönüşü sağlanacak.

'DÖNÜN' ÇAĞRISI İLKBAHARDA

Bu arada YPG öncülüğündeki güçlerin kent merkezinde kontrolü tamamen sağlamasının ardından, Türkiye sınırının doğu ve batı yönünde, Telabyad ve Carablus’a kaçan IŞİD militanlarıyla çatışmalar yer yer devam ediyor.

Kobani Kanton yönetimi IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 200 bini aşkın Suriyeli Kürte “dön” çağrısının ilkbaharda yapmayı planlıyor. Halen saldırı ihtimalinin yüksek olduğunu ve kentin savunmasının güçlendirilmesi gerektiğini belirten yetkililer, çatışmalardan dolayı barınma, gıda, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların sağlanamadığına dikkat çekti.

Halen kamplarda ya da yakınlarının yanında kalan Kürtlerden kış mevsimini Türkiye'de geçirmesinin isteneceği ve Kobane'ye ilkbaharda dönme çağrısı yapılacağı ifade edildi.

MESLEK SAHİPLERİ DÖNÜŞ HAZIRLIĞINDA

Bu arada, IŞİD militanlarının Kobani’den püskürtülmesinin ardından Suruç'taki kamplarda kalan bazı aileler, geri dönmek için hazırlık yapmaya başladı. Çadır kentlerde yaşamını sürdüren ve Kobani'nin özgürleşmesinin ardından bayram havası yaşayan Kobanililer, bir an önce geri dönmek istediklerini söylüyor. Ancak yetkililerin kentin yeniden inşası sürecinde meslek sahiplerinin dönmesine öncelik vereceği öne sürülüyor.