CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav'a yakın isimlerin başlattığı "Olağanasüstü Tüzük Kurultayı istemiyle başlatılan imza kampanyası"nda 250'den fazla delegenin noterden imza verdiği ifade edildi. Delegelerin noter kanalıyla verdiği imzaların çarşamba günü CHP Genel Merkezi'ne teslim edileceği açıklandı.

Eski CHP’liler, CHP’yi raydan çıkardığını iddia ettikleri Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkanlık tartışması yapmak yerine olağanüstü tüzük kurultayı sayısına ulaşarak güç göstermeyi tercih etti. Bu şekilde parti içi muhalefeti ölçme ve toparlama stratejisi izledi.

CHP eski MYK Üyesi ve Manisa eski Milletvekili Şahin Mengü, kurultay istemli çalışmaya ilişkin açıklama yaptı. Mengü, "Sayısal açıdan bir sorun yok. Olağanüstü Tüzük Kurultayı toplanması için en az 256 delegenin imza atması gerekiyordu. Bu sayı aşıldı" dedi.

Gerçek Gündem’in haberine göre, Şahin Mengü, "Yeni tüzük taslağı örgütü dilenci olmaktan kurtarıyor. Gelirin yüzde 40'ını örgütlere verilecek olması, örgütlerin finans sorununu da çözecektir" ifadesini kullandı.

Mevcut tüzükte bulunan ve genel başkana aşırı yetki vermekle eleştirilen 39. maddeyi kimsenin içine sindiremediğini de belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut tüzüğümüz ne yazık ki; biat kültürünü hakim kılıyor. Sosyal demokrat partilerde biat kültürü yoktur. Demokratik partilerde biat olmaz, eleştiri olur. Yeni tüzük taslağıyla biat kültürüne de son verilecek. Ancak ne yazık ki; biz tüzük kurultayı için imza toplarken, genel merkezin delegelere yaptığı baskılarla karşılaşıyoruz. Bunlar bizim partimize yakışmıyor."

Bir ilçe başkanının imza vermemesi için bir milletvekili tarafından arandığını ve buna benzer örneklerin çok fazla olduğunu belirten Şahin Mengü, şöyle konuştu: "Olağanüstü tüzük kurultayı için imza veren ilçe başkanımıza (İmza verme) deniyor. İlçe başkanımız vereceğini söyleyince, (Seni Kemal Bey arayacak) deniliyor. İlçe başkanı arkadaşımız, Sayın Kılıçdaroğlu da arasa, düşüncelerimi söylerim cevabını veriyor. Çünkü; örgüt yöneticileri özellikle hazine gelirinin yüzde 40'ının örgütlere dağıtılmasını istiyor."

Bir ilçe başkanının kendisine "Artık dilenci gibi para peşinde koşmak istemiyorum, bu yüzden tüzük kurultayına imza veriyorum" dediğini de belirten Şahin, "Çarşaf liste uygulaması da ilgi çekiyor. Örgütler çarşaf liste sisteminin uygulanmasını istiyor" dedi.

Öte yandan, kurultay delegelerine imza verme çağrısı yapan Önder Sav'a yakın isimler, şu metni de delegelere yolladı: