Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu tarafından, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için sürdürülen imza kampanyasına dair bilgilendirmede bulunmak ve kampanya yürütücülerine yönelik baskılara dikkat çekmek amacıyla Taksim'de bulunan Hill Otel'de basın toplantısı yapıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker, Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, insan hakları savunucusu avukat Eren Keskin'in, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Koçuk, eski milletvekili Ufuk Uras'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda, Öcalan'ın fotoğraflarının yer aldığı "Sayın Öcalan barışın teminatıdır, bir imza da sen at" yazılı dövizler taşındı.

Açılış konuşmasının ardından sözü alan platform üyelerinden gazeteci-yazar Erdal İrmek, Öcalan'ın özgürlüğünün Türkiye'nin demokratikleşmesi sorunundan bağımsız düşünülemeyeceğine işaret etti.

Yürütülen sürecin geldiği aşamaya değinen İrmek, hükümetin adım atmak yerine oyalama politikası izlediğine dikkat çekerek, "Kobane meselesinde hükümetin almış olduğu tutum bir kırılma yaratsa da Öcalan'la görüşmeler yaşandı. Ciddi kaygılarımız olmakla birlikte bir müzakere aşamasından toplum memnun. Ancak çok ciddi çelişkiler var. Bu çelişkilerden biri, Öcalan'a özgürlük kampanyasına yönelik saldırılar, gözaltılar ve tutuklamalardır. Hükümetin bu uygulamalarından vazgeçmesi gerekir. Bir yandan Türkiye'nin demokratikleşmesi için Öcalan'ı muhatap alacaksınız, ama diğer yandan da Öcalan'a özgürlük kampanyasını yönelik saldırılar gerçekleştireceksiniz" diye konuştu. İrmek, konuşmasını imza kampanyasının yürütücülerine yönelik saldırılara karşı mücadele etmeye çağırarak bitirdi.

İmrek'in ardından söz alan TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz da devlet ile Öcalan arasında yapılan görüşmelerin başlamasıyla birlikte imza kampanyasının başladığını hatırlatarak, "On binlerle ifade edilen bir imza toplandığını söyleyebiliriz. Ancak, hükümet duymamaya görmemeye çalışıyor. Hükümet, Kürt sorunun çözümünde Öcalan'a baş müzakereci olarak kabul etmiş durumda; ancak bir taraftan da imza kampanyası yürütenlere saldırıyor" diye konuştu.

‘EŞİT KOŞULLARDA MÜZAKERE İÇİN…’

Toplantıda söz alan insan hakları savunucusu avukat Eren Keskin ise kampanyanın savaşa karşı kadın çığlığı olarak başladığını belirterek, gelinen aşamada milyonlarca imzanın toplandığını söyledi. Kürt sorununun Kürdistan gerçekliğinden bağımsız düşünülemeyeceğini ifade eden Keskin, "Bu savaşın iki tarafı var. Bir tarafı PKK, diğer tarafı devlet. O zaman eşit koşullarda görüşmelerin yapılması gerekir. Bunun sağlanması için de Öcalan'ın özgür olmasıdır" dedi. Kürt halkının barış için güven istediğini söyleyen Keskin, " Kürt halkı bu güveni görmediği sürece bu sorun çözülemez" diyerek, imza kampanyasına yönelik saldırılarına karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.

'ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK, BİR LİDERİN HALKIYLA BULUŞMASIDIR’  

Eski Milletvekili Ufuk Uras da 2015 yılının barış mücadelesi açısından son derece kritik bir yıl olacağını dile getirerek, "Bu imza kampanyasının kitselleştirilmesinden rahatsızlık var. Bizim açımızdan barışın toplumsallaşması için bu kampanyanın sürdürülmesi önemli" ifadelerini kullandı. İmza çalışmalarına yapılan saldırıları hatırlatan Uras, "Özgürlük çağrısı yapanları tutuklayanlar hala anlamadı, bir halkı sindirerek barışın olmayacağını" ifadesinde bulundu. Uras sözlerini, "Öcalan'a özgürlük bir liderin halkıyla buluşmasıdır" şeklinde bitirdi.

'KAMPANYA İLLEGALİZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’        

Toplantıda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ise şu ana kadar toplanan imza sayısı dair bilgi vererek, yapılan saldırıları değerlendirdi. Son bir aydır yürütülen kampanyanın saldırı, gözaltı ve tutuklamalar ile ilegalize edilmek istendiğine işaret eden Ayna, "Oysa, imza vermek barış talebinin en pasif halidir. Biz talebimizi en pasif haliyle yürütüyoruz. Buna rağmen saldırılara maruz kalıyoruz" diye konuştu. Ayna, 15 Şubat 2014 tarihinde başlatılan kampanyanın önümüzdeki 15 Şubat'ta son bulacağı bilgisini paylaşarak, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, toplanabilecek imza sayısının ne kadar büyük olduğunu kamuoyunun görmesini istemiyor. Şu an imza 5 milyonu geçti. 'Sayın Öcalan, özgür kalsın' diyen milyonlarca insanın çözüm iradesi anlamına gelmektedir. Bu sebeple, eğer diyalogla çözüm olacaksa Öcalan tutsak olmamalıdır" ifadesinde bulundu.

"Bu kampanyaya yönelim çözüm sürecine yönelimdir" diyen Ayna, çözüm sürecinin, demokratik bir şekilde ele alınmasının Öcalan'a yönelik algıya bağlı olduğuna işaret etti. Demokrasi, özgürlük ve barışı isteyenlere imzaya destek verme çağrısında bulunan Ayna, "5 milyona ulaşan bu rakamı daha da büyüteceğiz" dedi. (DİHA)