Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye’yi Suriye ve Irak’taki savaştan sorumlu tuttu.

Sputnik’e konuşan Esad, ülkesindeki ve Irak'taki terörizmin Türkiye, Suudi Arabistan, Fransa ve İngiltere'den doğrudan destek aldığını savundu.

Esad’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

TÜRKİYE İLE 3 ÜLKEYE SUÇLAMA

"(Suriye ve Irak’ta) terörizm doğrudan Türkiye tarafından destekleniyor. Suudi Arabistan'daki kraliyet ailesi de terörizmi doğrudan destekliyor. Terörizme özellikle Fransa ve İngiltere olmak üzere bir dizi Batı ülkesi de destek veriyor.”

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

“Cenevre görüşmelerinde şimdiye kadar herhangi bir şeyin başarıldığını söyleyemeyiz ama işe temelinden başlayıp, temel prensipleri formüle ettik. Görüşmeler de bu prensiplere dayanacak."

Suriye’deki geçiş süreci mevcut anayasa kapsamında yapılmalı ve bir birlik hükümetini kapsamalı. Yeni hükümetin yapısı Cenevre'de kararlaştırılabilir. 'Geçiş süreci' gibi bir tanım yok. Bize göre, 'siyasi geçiş' terimi, bir anayasadan diğerine geçmek anlamına geliyor. Anayasa da bir sonraki aşamada siyasi yapının nasıl olacağını belirler. Yani, geçiş sürecinin mevcut anayasa kapsamında yapılması gerekir. Yeni anayasaya Suriyelilerin onu oylaması ardından geçeceğiz.”

FEDERAL YAPI TARTIŞMALARI

“Suriye, federal yapı için fazla küçük. Halk da böyle bir yapıya onay vermeyecektir. Kürtlerin çoğu da federal değil, birleşik bir Suriye'de yaşamak istiyor.”