HDP Genel Başkanı olması beklenen Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDK Genel Kurulu  öncesinde Fırat Haber Ajansı'na konuştu.

HDP’nin, HDK’nin sürdürdüğü toplumsal mücadeleye siyasi kürsü oluşturacağını söyleyen Kürkçü, “Bu siyasal mücadeleyi hem yerel meclislere, hem parlamentoya taşımak için HDK’nin en önemli araçlarından birisi olacak. HDK, aşağıda, sosyal, kültürel ve siyasi hayatta sürüp giden mücadele içerisinde yer alacak” dedi.

Yerel seçimlerin HDP’nin kuruluşunu hızlandırdığına dikkat çeken Kürkçü, “Bu açıdan yolda ortaya çıkmış kimi eksiklikler, yolda düzelecektir. Ancak temel prensipler bakımından bir sıkıntımız yok. Daha uzun bir süreçte kurmuş olsaydık da temel prensiplerimiz değişmeyecekti” diye konuştu.

'YERELİN MERKEZDEN BAĞIMSIZLAŞMASI İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ '

“HDK’nin kendisini üzerine bina ettiği talepler HDP’nin de temel talepleri” diyen Kürkçü, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin toplumsal ve demokratik cumhuriyetle yönetiliyor olması için gereken bütün devrimsel değişikliklerin gerçekleştirilmesi. Bu çerçevede Kürt halkının kendi kendini yönetmesi, öz yönetim için sağlanması gereken siyasi ve idari bütün dönüşümlerin gerçekleştirilmesi, bu çerçevede yönetimlerin özerkliğine dayalı, yeni siyasi yapının ortaya çıkması ve elbette bütün bunların uğrunda mücadele edilmiş olan barış ve özgürlük hedefleriyle bağlantılandırılması. Türkiye’nin çatışmasızlık ikliminden kalıcı barışa geçmesi, kalıcı barışın güvencesi olan bütün anayasal hak ve özgürlüklerle bezenmiş yeni bir siyasi rejim bizim uğruna mücadele edeceğimiz hedef. Yerel yönetimler bakımından da  esasen yerel yönetimlerin merkezden bağımsızlaşarak kendi yerellerinin kendi kendilerini yönetmelerine imkan verecek bir statü edinmeleri için çaba göstereceğiz.”

Seçim boyunca, “kentin yönetiminde kar ve rant değil, halkın ihtiyaçları esas olacak” diyeceklerini söyleyen Kürkçü,  AKP’nin sürdürdüğü, mevcut ticaret ve dini bir arada yürüten politikasının karşısına halkın özgürlüğünü ve kendi kendisinin ihtiyaçları hakkında karar verebilmesini esas alacaklarını vurguladı.

YAŞANABİLİR KENT

Büyük kentlerin halklar için yaşanabilir hale gelmesinin planlamaların esas öğesi olması gerektiğinin altını çizen Kürkçü, şöyle devam etti: “Büyük kentlerin halklar için yaşanabilir hale gelmesi için, kentsel ulaşımın esasen kamusal ulaşıma dayandırıldığı bir ulaşım stratejisi, kentlerin gökdelenlerle dolup taşmasını önleyecek arsa üretim stratejisi, yaşam ve çalışma alanları arasındaki gidiş gelişlerinin insanların en az çaba harcayarak gerçekleştirebilecekleri biçimde, kentsel yaşamla çalışma yaşamı arasında bağıntı kurulması, aslında bütün olarak, yerelin kendi kendini yönetmesi ve merkezin buradan elini çekmesini sağlayacak tedbirleri almak ve bunlara onay kazanmak istiyoruz.”

'ADAY BÜYÜK OLSALIKLA ÖNDER'

HDP’nin İstanbul adayının büyük bir olasılıkla Sırrı Süreyya Önder olacağını söyleyen Kürkçü, “Olursa bunu hak eder. Ancak bunu bizim olması gereken tartışma devrelerden geçmeden ilan etmemiz, bizim, iç demokrasimizde tutarsızlık olur. Hem bütün bileşenlerimizle, hem kongrede, hem partide, hem de esasen İstanbul’u bugün en önemli tartışma merkezi haline getiren Gezi isyanını zeminlerinde bu adaylığa tasvip arayacağız, onay arayacağız. Bu onayı elde ettiğimiz an, Sırrı Süreyya Önder bizim adayımızdır” diye konuştu.

'CHP İLE BİR İTTİFAK YOK'

Kürkçü, AKP’nin iddia ettiği gibi CHP ile bir ittifakın söz konusu olmadığının altını çizdi: “Böyle bir ittifak yoktur. Bize yakıştırılan arkamızdan konuşulan, AKP çevreleri tarafından bize yamanmaya çalışılan CHP ittifakı meselesi külliyen gündem dışıdır. Biz hiçbir siyasi partiyle bir düzen siyasi partisiyle ittifak etmeyeceğiz. Bunun altını açıkça çiziyoruz. Ama biz her türlü sosyal ittifaka hazırız. Bu sosyal ittifakların üzerinde yükselebilecek bütün adaylara da, partisi, dini, mezhebi, kimliği, cinsiyeti ne olursa olsun kabule de bugünden hazırız.”

İstanbul ya da başka bir il için ittifak ya da pazarlık içinde olmadıklarının altını çizen Kürkçü, “Böyle bir durum ortaya çıkacak olursa halkın göz önünde olur olacaktır. Başka türlüsü de ne bize yakışır, ne halkın istemine uyar, ne de bugünkü gidişat açıcısından baktığımızdan Türkiye’nin geleceği kentlerin geleceği için merkezden farklı hiçbir şey söylemeyen muhalefet partileriyle böyle bir işbirliği ve ittifak kapısı bizim için açık değildir" dedi. (ANF)