Ertuğrul Kürkçü, Akkuyu Nükleer Santrali projesini destekleyen Devlet Bakanı ve AKP Mersin milletvekili adayı Zafer Çağlayan’a sert tepki gösterdi.

Çağlayan’ın santral projesiyle ilgili Mersinlileri kandırmaya çalıştığını söyleyen Kürkçü “Dış ticaretten sorumlu bir bakanın bu kadar çok ekonomik ve sınai yalanı bir arada söyleyebilmesi için ancak AKP’li bir bakan olması gerekir” diyerek tepki gösterdi.

Devlet bakanı Çağlayan Mersinlilere yaptığı konuşmada “Nükleere karşı çıkanlar sizleri kandırmaya çalışıyorlar. Bu konuda uyanık olun. Burada yapılacak nükleer santral Türkiye açısından, Mersin açısından önemli olacak. Sizlerin evlatları burada iş ve aş bulacak. Buraya 20 milyar dolar yatırım yapılacak. Bunlara karşı mısınız? Karşı olanların bilgisi yok, fikri yok, bu işi bilmiyor. Eğer buraya nükleer santral yapılmazsa her yıl 4 milyar dolar yurt dışından aldığımız doğalgaza gidecek. Yazık değil mi, günah değil mi bu milletin parasına?” ifadelerini kullanmıştı.

DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK

Mersin Bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, Çağlayan’ın söz konusu konuşmasında CHP ve MHP’nin de nükleer santrali savunduklarını belirttiğini hatırlatarak “Zafer Çağlayan bu açıklamasında bir tane doğru ile bir sürü yalan ve yanlış söylüyor” dedi.

Çağlayan’ın nükleer santral yapılması durumunda Türkiye’nin dışa bağımlılığının azalacağı yönündeki iddiasının doğru olmadığını belirten Kürkçü “Türkiye’nin kendisi nükleer üreticisi değil, dolayısıyla nükleer yapıtları ithal etmek zorunda. Bu bakımdan da dışa bağımlılık azalacağı yerde artacak. ‘Doğalgaz kapısı kapanırsa nükleer enerji kapısı sürekli açık kalacaktır’ şeklindeki tezi de baştan sona bir yalan. Çağlayan insanların bilgisizliğinden istifade etmeye çalışıyor” diye konuştu.

SANTRALDEN İSTİHDAM SAĞLANAMAZ

Kürkçü, “Türkiye örneğin Fukushima’dakinden daha güvenli bir santral yapamayacağına göre bunun insan hataları, inşaat hataları gibi sebeplerle aynı riski taşıdığını insanlardan saklıyor Çağlayan” dedi.

AKP Mersin milletvekili adayı Çağlayan’ın nükleer santrallerin çevre için asıl büyük risk kaynağı olan atıklarının depolanması ve yok edilmesinin imkânsızlığını halktan gizlediğini belirten Kürkçü, “Santralin iş olarak çevre halkına döneceği yönündeki iddia da bir uydurmadır” dedi.

Kürkçü şöyle devam etti:

“Bir nükleer santral kadar az insan çalıştıran ve bu kadar yüksek teknolojili başka bir işletme hayal etmek imkânsızdır. Bir santrali 100-150 kişiyle çekip çevirebilirsiniz. Dolayısıyla istihdam imkânı da yoktur. İnşaat esnasındaki olanaklar da aslında bölgedeki büyük bütün işletmeler için de geçerlidir.”

MERSİN HALKI UYANIK OLMALI

“Bizimkiler müthiş bir oburlukla ve Ortadoğu’da bir nükleer güç olma hayaliyle yaşadıkları için halkı kandırmakta bir beis görmüyorlar ama nihayet kandırılan halkın hayatıyla oynandığı apaçık bir gerçektir” diyen Kürkçü Mersinlilere de şu çağrıyı yaptı:

“Özellikle Mersin halkının uyanık ve ciddi bir şekilde nükleer karşıtı kampanyayı izlemesini ve desteklemesini bekliyoruz. Biz bu açıdan öncülük görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz.”

Kürkçü sözlerini şöyle tamamladı: “Dış ticaretten sorumlu bir bakanın bu kadar çok ekonomik ve sınai yalanı bir arada söyleyebilmesi için ancak AKP’li bir bakan olması gerekir. Dünyanın neresinde bu yalanları söylese o gün insanın suratına gerçekleri çarparlar ve biz de bunu yapıyoruz.”