TBMM Başkanlığı seçiminde ilk tur bugün yapılacak. Başkanlık yarışında ilk iki tur oylamada 367 oyu bulan aday Meclis Başkanı seçilecek.

HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü kendi adaylarının isminin olduğu her turda kendi adaylarını destekleyeceklerini açıkladı. Peki sonuç üçüncü tura kalırsa HDP ne yapar? Kürkçü, bu durumda kötünün iyisini seçebileceklerini ya da oylamadan çekilebileceklerini ama bu karardan önce mutlaka parti kararı alacaklarını söyledi.

Kürkçü ayrıca "AKPli bir Meclis Başkanı seçtirmemek için ne lazımsa onu yapacağız" dedi. Kürkçü'nün internethaber'den Nesrin Yılmaz'a yaptığı açıklamalar şöyle:

BİZİM ADAYIMIZIN OLDUĞU HER TURDA...

Biz bununla ilgili bugünkü oylamadan sonra ya da bugünkü grup toplantısında etraflıca konuşabiliriz ama benim düşüncem, bizim adayımızın olduğu her turda kendi adayımıza oy vereceğiz.

DAHA AZ KÖTÜSÜNÜ SEÇEBİLİRİZ

Adayımız olmadığında oturup yeniden konuşacağız, bunu şimdiden konuşmak durumunda değiliz, sona kalan iki aday kim, mantıklıca düşünecek olursak birkaç seçenek var; daha az kötüsünü seçebiliriz ya da oylamaya girmeyebiliriz.

AKPLİ BAŞKAN SEÇMEMEK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

Oylamaya girmediğimiz zaman AKPli adayın kazanıp kazanmayacağına bakarız, yani biz her şeyden evvel AKP'nin Meclis Başkanı adayının Meclis Başkanı olmamasının geçmiş dönemde Meclis'i hükümete kilitleyen, Meclis'i hükümetin uşağı haline getiren bağı koparacağını düşünüyoruz o yüzden AKPli bir Başkan seçmemek için ne lazımsa onu yapacağız.

SON TURA CHPLİ VE AKPLİ ADAY KALIRSA

Bunu grupla beraber kararlaştırırız, benim bir şey söylemem doğru olmaz, bizim için çok önemli gördüğümüz bir konuda iki aday da aynı olumsuzlukta olabilir, seçmemeyi tercih edebiliriz, bunu şimdi söyleyemem ama eğer üçüncü tura kadar gidecekse biz her turda kendi adayımıza destek vereceğiz.