Geçimini hayvancılık ile yapan Göllüce Mahallesi’ndeki meraların özel şahıs tarafından kullanıma başlaması nedeniyle mahalle sakinlerinin gösterdiği direnişe HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’den destek geldi.

Yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı, geçim kaynağının büyük bir kısmının hayvancılığın oluşturulduğu, Alevi vatandaşların yaşadığı İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Göllüce Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde meraların özelleştirilmesi iddiası nedeniyle büyük bir direniş gerçekleşmişti. 1969 yılında büyük bir siyasi direnişin olduğu mahallede meralar o zaman köy statüsünde yer alan Göllüce Mahallesi’nin kullanımına tahsis edilmişti.

İddiaya göre çeşitli gerekçeler ve yöntemlerle 1996 yılında özelleşen bu arazileri son olarak bir firma 3 ay önce satın aldı. Satın alma işleminden sonra iş makineleriyle arazilere hendek kazan meraların yeni sahipleri, mahalle sakinlerinin hayvanlarının meralara girmemesi içinde arazilerin etrafına da tel örgüler gerdi.

Bunun üzerine mahallede bir direniş gerçekleştiren mahalle sakinlerine bir destek de sol görüşün önemli isimlerinden HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’den geldi. Kürkçü’ye HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur, il yöneticileri ve Torbalı İlçe Eş Başkanı Asiye Başkan eşlik etti.

İŞ MAKİNELERİ HENDEK KAZDI

10 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Göllüce Mahallesi’ndeki meraları artık mahalle sakinleri kullanamıyor. Mahallenin tek geçim kaynağı durumunda bulunan hayvancılığı gerçekleştiremeyeceklerini düşünen mahalle sakinleri büyük bir direniş başlattı.

Alevi kökenli ve sol görüşün yaygın olduğu mahallede bütün sokaklarda duvarlara yazılar yazıldı. Mahalle sakinleri tarafından yazılan yazılar arasında, “Toprak isleyenin su kullananın”, “Toprak namustur”, ”Diren 69 ruhu”, ”Diren Göllüce”, ”Birlikten Kuvvet Doğar”, “Direniş, direniş, direniş”, “Sonuna kadar”, ”Dağlar, göller bizimdir”, “Direnmek haktır”, “Hak verilmez, alınır” gibi sloganlar yer alıyor.

Dün mahalle sakinlerine destek vermek amacıyla mahalleye giden HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, direniş heyeti temsilcisi Hasan Taş’tan bilgileri aldı. Daha sonra etrafı tel örgülerle kapatılan ve hayvanların geçmemesi için hendek kazılan alana giden Kürkçü ve heyeti önemli açıklamalarda bulundu.

KÜRKÇÜ: BİRLİKTE DİRENELİM

Mahalle sakinleri tarafından sevinçle karşılaşan Kürkçü, mahalle kahvesi ve merada yaptığı konuşmasında, halkı direnişinden ötürü kutladı.

Kürkçü, “Köyün ortak mülkiyetinde bulunan arazilerin satışa çıkarılmasında eğer ilk olarak köylülere haber verilmiyorsa burada bir hukuksuzluk vardır. Biz halkın milletvekilleri, köyün milletvekilleri olarak bunu mahkemede, mecliste yetkilerimizi kullanmaya hazırız. Tel örgüler kaldırılacaksa birlikte kaldırırız. Arazilerde hayvanlar otlatılacaksa birlikte otlatırız. Ekim yapılacaksa birlikte ekeriz. Oturma eylemi yapılacaksa birlikte otururuz. Biz Göllüce halkı için elimizden geleni yaparız. Bu yanlışa karşı birlik içinde olmalıyız. Bütün köy birlikte direnmeliyiz. Mademki “Toprak isleyenin su kullananın” sözü ilk burada kullanılmış, bu sözün hakkını vermelisiniz.” dedi.

Öte yandan eski heyette bulunan HDP İlçe Eş Başkanı Avukat Sabri Yurdakul konunun takipçisi olacağını belirtti. (Demokrat Haber)