Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu'nda (AKPM) sorduğu soru sonrası tepkili bir yanıt alan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Davutoğlu'nun sözlerine sosyal medyadan yanıt verdi.

Davutoğlu, Fransa'nın Strazburg kentinde AKPM Genel Kurulu'nda konuşurken Ertuğrul Kürkçü'nün İngilizce olarak Güneydoğu'daki operasyonların ne zaman sona ereceğine ilişkin sorusuna tepki göstererek "İsterdim ki bir Türk başbakana Türkçe soru sorsun" demişti.

İşte Ertuğrul Kürkçü'nün Tweet’leri:

AKPM'de Başbakan @Ahmet _Davutoglu'nun sorularıma yanıt vermekten kaçmak için başvurduğu 'Türkçe konuşma' mugalatasına yanıtlar:

1- AKPM'nin iki resmi dili var: Fransızca ve İngilizce. Eğer Türkçe resmi dil olsaydı elbette Türkçe konuşmayı tercih ederdim.

2- 2015'ten itibaren AKPM parlamenter meclisinde, Alm., İng., Fr., İt., Rus., İsp. ve Yunanca'nın yanında Türkçe çeviri de sunuluyor.

3- Ancak toplantı kayıtları, yazışmalar, başvurular, açıklamalar, internet yayını ve sosyal medyya yayınları resmi dillerde yapılıyor.

4- Resmi dillerde yapılmayan konuşmalar resmi kayıtlara çevirmenlerin dile hakimiyetine ve çeviri hızına bağlı olarak geçiyor.

5- Muhataplarınıza düşüncenizi aracısız anlatmak yerine, ister istemez fikrinizi aşındıran bir çeviriye bağlı kalmakta ısrar anlamsız.

6- AKPM'de TR kamuoyuna değil, düşüncelerimizi bize hak vermesini beklediğimiz başka halkların temsilcilerine sesleniyoruz.

7- İng. mesajım, yüzde 99'u İng. konuşan AKPM üyelerine aracısız ulaştı ve kayıtlara kendi sözcüklerimle geçti. Herkes dediğimi anladı.

8- Başbakanın sorularıma vereceği cevabı yoktu. AKPM'ye seslenmek yerine iç piyasaya "Türkçe konuş" mugalatasını sundu ve AKPM'de kaybetti.

9- Sorum basitti: "Kürt sorunun çözümü için savaştan başka bir yol düşünüyor musunuz". O, "Son terörist temizleninceye kadar hayır" dedi.

10- AKPM çoğunluğu gözünde TR'de milliyetçi kampanya gaz vermek için barışa yaslanan bir lider olmaktansa bir savaş ağası konumuna düştü.

11- Davamızı anlatmaya devam edeceğiz, Türke Türkçe, Kürde, Kürtçe Avrupalılar'a anladıkları dilde. Anlayan anladı. Mugalata boşuna.

12- Eski AKPM Başkanı Mignon, AKP'nin izleyici sıralarını amigolarla doldurup tezahüret yaptırmasını kınadı ve elbette alkışlandı...