Hükümete yönelik eleştirilerini sık sık twitter hesabından paylaşan Kültür ve Turizm eski Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, kendisinin 'AK Parti'nin vicdanı' olduğunu savundu. Bu 'demokrat' tavrıyla partiye kitlelerin gözünde katkı sağladığını söyledi.

Bakanlıktan ayrıldıktan sonra düşüncelerini sosyal medya üzerinden Tükiye ile paylaşan ve AK Parti 'nin bazı politikalarına sert muhalefetiyle de takipçilerinin dikkatle izlediği Ertuğrul Günay, milletvekili olduğu İzmir'de DHA muhabiri'nin sorularını yanıtladı.

AK Parti 'ye Cumhuriyet Mitingleri'nin, e-muhtıranın ardından geçen İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, bu tavrını 'toplumun korkutulmaya çalışıldığı bir ortamda milli iradenin yanında durmakla' açıkladı. Günay, AK Parti içinde de şu anda aynı görevi yaptığını, demokrat bir duruş sergileyerek, AK Parti'ye kitlelerin gözünde çok önemli bir katkı yaptığını savundu. Günay, muhalif duruşunun gerekçelerini şöyle anlattı:

"Ben AK Parti'nin içinde vicdanı temsil ediyorum, 'Şöyle yapsak daha iyi olur' diyorum. 'Daha itidalli olsak, daha sükunetli olsak, empati yapsak, karşımızdakini de dinlesek' diyorum. Hayat iki ihtimal değil ki ikiden daha fazla düşünemiyor muyuz? Siyahla beyaz, doğru ve yanlış iki ihtimal değil ki hayat. Hayat çok renkli. Başka bakış açıları da var. Bir de buradan bakalım diyorum. Bu bence siyasete çok özel bir katkıdır. Siyasette kendimi partiler üstü bir noktada görüyorum. Türkiye 'nin solunu sağını, merkezini biliyorum, bir ölçüde parlamentonun çöktüğü dönemleri de gördüm. Artık Türkiye toplumunun bütününe doğru şeyler söylemekte görevli bir insan sayıyorum kendimi. 25 yıl söylediklerimi ısrarla söylediğim için parlamento dışındaydım ama, 25 yılda parlamentodan geçenleri kimse hatırlamıyor. Parlamento dışındayken Türkiye toplumu beni tanıyordu. Parlamenter olmasam daha çok sesi duyulan bir insan olabilirdim. Parlamentonun bana verdiği bir şey yok. Ben parlamentoya bir şey vermeye çalışıyorum."

'SİYASETTE SAVUNMA YAPARAK BAŞARILI OLMAK ZOR'


AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay kızlı erkekli öğrenci evi, içki satışı saatlerine sınırlama getirilmesi, kürtaj, sezaryen, üç çocuk, yol, ağaç tartışmalarının ardından İzmir'de yerel seçimde partinin savunma yapmak zorunda kalacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tartışmalar, biraz sanki siyasetin yaşam tarzına müdahale ediyormuş görüntüsü vermesine ne yazık ki yol açtı son zamanlarda. Bunun bir karşılığı olacak. Ama nasıl bir karşılığı olacak onu hep beraber yerel seçimde göreceğiz. Seçimde savunma yapmak zorunda kalırsanız zaten bir adım geriden başlarsınız. Siyaset topluma yeni umutlar vermek, toplumu inandırmakla başarılabilecek bir şeydir. Sürekli savunma yapmak noktasında kalmak, siyasette başarılı olmak konusuna biraz zor bir yerden başlanıyor demektir. Önümüzde birkaç ay var. Türkiye'nin gündemi hızla değişiyor. Umuyorum ki bizim bulunduğumuz safı iddialarını, umutlarını anlatmak noktasına taşır. O zaman yerel seçimde çalışmak daha kolay olur. Siyaset yerel seçimlerde savunma noktasında kalacaksa bir hayli sıkıntı çekeceğiz demektir. Kendi adıma öyle olmamasını temenni ediyorum."

'SİYASET YAŞAM TARZIYLA İLGİLENMEMELİ'

AK Parti İzmir Milletvekili Günay, son zamanlarda sosyologların, psikologların, eğitimcilerin konuşması gereken konuların siyasetin gündemine taşındığını, gençlerin eğitim hayatlarında nasıl bir barınma ortamını tercih edeceklerini tamamen kendilerinin bileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu barınma koşulları çok uygun ya da bizim geleneksel değerlerimize aykırı ise bu bir ölçüde eğitimcilerin, ebeveynlerin psikologların ilgilenmesi gereken sorunlar. Siyasette yüksek sesle tartışılmaması gereken konular bence. Son zamanlarda siyaset fazlaca insanların yaşamlarıyla ilgili konuları üstelik sert bir üslupla tartışıyor. Bu da toplumda zaten var olan kültür kırılmalarının daha da derinleşmesine neden oluyor. Bence siyaset insanların yaşam tarzıyla ilgilenmemeli. Siyaset insanların topyekün yaşam kalitesini yükseltmekle uğraşmalı."

'MİLLİ GÖRÜŞ GELENEĞİNE HAPSEDİLMEMELİ'

Ertuğrul Günay, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın çıkışından bir kopma beklemediğini de belirterek, Arınç'ın bu çıkışı, partinin kuruluş ilkelerine dönmesi, daha kucaklayıcı, özgürlükçü, saydam ve barışçıl olması amacıyla yaptığını öne sürdü.

Günay, "AK Parti toplumun çeşitli kanatlarını kucaklayan bir merkez partisi olma iddiasındaydı. İçinde de farklı gelenekten gelen insanlar vardı. Bu büyük yapının Milli Görüş geleneğine hapsedilmeye çalışılması büyük bir talihsizlik olur" dedi.

'ADANA VALİSİNİ 24 SAAT GEÇMEDEN GÖREVDEN ALIRDIM

AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, vatandaşa 'gavat' diyen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'la ilgili de şöyle konuştu:

"Demokrasilerde hiç kimse halkın tepesinde duran değildir. Son olay büyük talihsizliktir. Bakanlık görevim sırasında olsaydı ve benim bir idarecim halka böyle davransaydı, 24 saat geçmeden görevden alır, hakkında soruşturma açardım. Hangi nedenle olursa olsun. Valinin halka küfretmek gibi bir yetkisi yoktur. Öfkelenebilir ama idareci odur ki yutkunmayı bilecek. Kendi kişisel hırslarını gemlemesini bilecek. Halka karşı yeni bir haksızlığa neden olacak bir davranışta bir sözde bir eylemde bulunmayacak. Bulunuyorsa, duygularına yenik demektir o görevi yapamaz."

Günay, iktidarın dershaneleri kapatılma girişiminin, cemaatle hesaplaşma olmadığını öne sürdü. Ancak yapılması gerekenin dershaneleri kaldırmadan önce klasik eğitimi dershaneye ihtiyaç duymayacak noktaya getirmek olduğunu anlattı.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR ADAYLIĞI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını kesin olarak düşünmediğini yine vurgulayan Günay, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın adaylığının partiye motivasyon katacağını, teşkilatların hazırlığının da o yönde olduğunu söyledi. Günay, "Binali Bey'in adaylığı bir motivasyon katabilir. İzmir'in ihtiyacı da var, hizmet konusunda bir geri kalmışlık var. Teşkilat da büyük ölçüde Binali Bey üzerinden bir hazırlık yaptı. O yüzden sanıyorum ki biz Sayın Bakan'ın adaylığı ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Günay, başka bir partiye geçmesi yönündeki önerilerle ilgili olarak da, "Şu anda AK Parti'den daha fazla Türkiye'ye hizmet edeceği umudu yaratan bir siyasi hareket olsa birçok insan gider zaten. Ama yok. Bu çağrıları gülümseyerek karşılıyorum" dedi. (Radikal)