Nor Zartonk” ile “HDP’li Ermeniler” HDP Aday Belirleme Komisyonu ile HDP İstanbul Eşbaşkanları Cesim Soylu ve Ayşe Erdem'e verdikleri iki ayrı mektupla “Ermeni bir kadın ve bir erkeğin aday gösterilmesini talep ediyoruz” dediler.

Türkiyeli Ermeniler’in biraraya geldiği Nor Zartonk'da yer alan ve aynı zamanda HDP İstanbul İl Yönetim Kurulu’nda görev alan Murad Mıhçı’nın HDP Aday Belirleme Komisyonu’na ilettiği mektupta “HDK ve HDP’nin tek örgütlü Ermeni bileşeni olarak bu mektup aracılığı ile aday belirleme süreçlerine dair fikir ve önerilerimizi kısaca sizlere aktarmayı amaçladık” denildi.

Nor Zartonk'un açıklaması şöyle devam etti:

“Öncelikle partimizin de öncü uygulayıcılarından olduğu cinsiyet eşitlikçi paradigma gereği Ermeni Halkını temsilen, seçilecek şehir ve sıralarda, Ermeni bir kadın ve bir erkeğin aday gösterilmesini talep ediyoruz.

2015 yılının Ermeni Soykırımının 100. Yılı olduğu ve diğer partilerden de Ermeni adayların gösterileceği düşünüldüğünde Halkların Demokratik Partisi'nin Ermeni adaylarının sadece partimizin Ermeni temsilcileri olmayacağı tüm Ermeni halkının da gerçek sözcüleri olacağı unutulmamalıdır. Ermeni adayların aşağıdaki esaslara uygun olarak seçilmesini talep ediyoruz:

Ermeni adayların HDP Parti Programı'na riayet eden; adaleti, eşitliği ve barışı savunan adaylar olmaları elzemdir. Adayların halkların kendi kaderini tayin hakkını, özyönetimciliği ve enternasyonalizmi savunmaları önemlidir. Adayların kardeş halkların sorunlarını kendi halkının sorunu gibi sahiplenmesi ve parlamentoda temsil etmesi hem HDP adına hem de HDP'li Ermeniler adına önemli hususlardır.

HDP'li Ermeni adayların ırkçılığa, milliyetçiliğe, gerontokrasiye, türcülüğe, patriarkaya, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına ve her türlü ayrımcılığa karşı durmaları elzemdir. Adayların sermayeye karşı emekten yana duruş sergilemeleri ve ekolojik yaşamı savunmaları gerekmektedir. Adayların düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü savunmaları bir zorunluluktur.

HDP'li Ermeni adayların Apostolik, Katolik, Protestan, Alevi, Sunni ya da ateist, ayrım gözetmeksizin tüm Ermeniler‘e eşit şekilde yaklaşmaları gerekmektedir. Ayrıca seçilecek vekillerin taban ile sürekli iletişim halinde olmaları temsil edilecek taban bakımından önemlidir.

Tüm bu aday belirleme tartışmalarının ve süreçlerinin karşılıklı görüşmeler ile tabandan yukarıya doğru yapılmasının demokratik işleyiş açısından daha tutarlı ve faydalı olacağı kanaatindeyiz. Bu bağlamda bugüne kadar komisyonunuzdan gerek kurumumuza, gerekse HDP’li Ermeniler inisiyatifine bir davet gelmemiş olmasını partimiz adına önemli bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz.”

“Nor Zartonk” Ermenice’de Yeni Uyanış anlamına geliyor ve faaliyetleri arasında Nor Radyo adında bir internet radyosu ile Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği adında bir dernek de bulunuyor.

HDP’Lİ ERMENİLER DE 1 KADIN 1 ERKEK ADAY DİYOR

HDP Aday Belirleme Komisyonu’na HDP’li Ermeniler'in mektubunu ise yerel seçimlerde HDP Adalar Başkan Adayı olan Kayuş Çalıkman Gavrilof ile HDP Şişli Eşbaşkan adayı olan Kenan Yenice iletti.

HDPli Ermeniler’in mektubunda da Nor Zartonk gibi bir kadın, bir erkek adaya vurgu yapılarak şöyle denildi: “Ermeni toplumunun içinden gelen ve bu kitleyi organik olarak temsil edebilme özelliği taşıyan en az 1 erkek ve 1 kadın adaya listede seçilebilecek yerlerde yer verilmelidir.”

HDPli Ermeniler’in mektubu şöyle devam etti:

“Adayların belirlenmesinde, parti program ve politikalarına vakıf, aynı zamanda Ermeni toplumunun bir parçası olan, parti üyesi ve gönüllülerinin görüş, düşünce ve önerileri özellikle dikkate alınmalıdır.

Aday listelerinin oluşturulmasında bu şartların yerine getirilmesi halinde, hem parti politikalarına hem kendi adayına sahip çıkma yaklaşımı çerçevesinde Ermenilerin seçim kampanyamıza ilgi ve katkıları çok daha yüksek olacaktır.” (Mehmet Göcekli / Demokrat Haber)